Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede plukkaart en versoepeling arbeidsduurregels Vlaanderen vanwege corona

Met een 'dikke merci' alleen komt de Vlaamse land- en tuinbouw er in de coronacrisis tijd niet. Er zijn ook maatregelen nodig, waaronder op het gebied van arbeid. Daarom is de 180 dagen regel versoepeld en is het mogelijk een tweede plukkaart te krijgen. 

Het zijn twee van de drie besluiten die het Kernkabinet middels een Koninklijk Besluit heeft goedgekeurd. Bovenop de twee genoemde maatregels is ook de 100 dagenregel voor fruit verhoogt. 

Dubbel quotum
Door het besluit kan aan alle seizoenwerknemers die dit jaar aan de slag zijn in de land- en tuinbouw, een tweede plukkaart gegeven worden en geldt dus het dubbele quotum, legt de Boerenbond uit. Het verruimde quotum aan dagen kan gedurende het jaar 2020 benut worden.

De maatregel heeft tot doel om seizoenwerknemers langer in Belgiƫ te houden en te werk te stellen in de seizoenregeling. Dit jaar zal het immers voor een groot aantal seizoenwerknemers uit de nieuwe lidstaten onmogelijk zijn om in de komende weken naar Belgiƫ te komen.

In de komende periode starten immers de werkzaamheden in heel wat sectoren zoals de aspergeteelt, de aardbeienteelt, de glastuinbouw, groenteteelt en de sierteelt.

In hetzelfde besluit werd eveneens het aantal dagen dat seizoenarbeiders in de fruitsector mogen werken verhoogd van 65 naar 100 dagen, mits het volgen van aanvraagprocedures.

Versoepeling 180 dagenregel
Tot slot werden ook de voorwaarden van de 180 dagenregel voor seizoenarbeiders versoepeld. Deze regel bepaalt normaal dat een persoon alleen maar seizoenarbeider kan worden, voor zover hij of zij in de afgelopen 180 dagen niet gewerkt heeft als vaste werknemer in de land- en tuinbouw.

De aanpassing komt er op neer dat de 180 dagenregel beperkt wordt tot de eigen onderneming. Dit wil zeggen dat men nu een persoon, die gewerkt heeft als vaste werknemer in een andere sector of een andere onderneming , onmiddellijk in dienst kan nemen als seizoenwerknemer in het eigen bedrijf.

Deze maatregel laat dus toe dat een seizoenarbeider van vandaag op morgen aan de slag kan gaan op een land- of tuinbouwbedrijf en bovendien biedt deze vereenvoudiging ook voor de werkgever meer rechtszekerheid.

Publicatiedatum: