Inge Ribbens:

"Veel in contact met stakeholders om handelsbelemmeringen op te lossen"

Aan (de digitale) tafel van de corona werkgroep van GroentenFruit Huis zit ook Inge Ribbens. Inge is verantwoordelijk voor alles omtrent Internationale zaken, denk hierbij aan het oplossen van handelsbelemmeringen (import en export) en het openen van nieuwe markten. Ook het Europese fytosanitaire importbeleid vergt, met alle wijzigingen de afgelopen jaren, veel aandacht. Dit is belangrijk voor de draaischijffunctie van Nederland als wereldspeler in groenten en fruit. Geen werkdag van Inge is hetzelfde, maar middels deze column proberen we een dag van Inge in beeld te brengen.

In de ochtend… 
Met een kopje thee check ik mijn e-mail. Tijdens deze coronacrisis krijg ik veel verschillende vragen binnen. Van vragen over werktijdverkorting en schade inventarisatie, tot de meer 'handels gerelateerde' vragen zoals het ontbreken van originele fytosanitaire certificaten (gezien het beperkte luchtverkeer). Dit laatste is een mooi voorbeeld waar we snel op in kunnen spelen richting de NVWA. Met positief resultaat! Het is nu mogelijk om de zending te kunnen inspecteren en vrij te geven op basis van een kopie certificaat. Het is fijn dat ik goed kan schakelen met mijn collega's en ons brede netwerk om alle vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

In de ochtend krijg ik meestal de eerste berichtgeving binnen met actuele landen informatie via het ministerie LNV. Deze informatie filter ik voor mijn collega's en onze leden. Deze informatie delen we op de pagina 'Landen informatie' zodat deze het ook beschikbaar is voor onze leden.

Wat deze week ook op mijn agenda stond was het dossier 'Rusland'. We kregen n.a.v. berichtgeving in de pers hoopvolle vragen of de Rusland boycot was opgeheven. Na een rondvraag bij de landbouwraad en de EU-delegatie in Moskou bleek dit niet het geval.

Elke dag overleg met de werkgroep… 
Elke dag hebben we overleg met de werkgroep coronavirus van GroentenFruit Huis. Mijn rol is de actualiteiten en mogelijk belemmeringen m.b.t. import en export in kaart te brengen. Hierin zitten vaak veel raakvlakken met de onderwerpen logistiek en arbeid, die mijn collega's beheren. Er vindt onderling veel afstemming plaats!

Lunch… 
Rond lunchtijd probeer ik altijd even weg te stappen van mijn laptop. Zo ben ik gister een klein rondje gaan wandelen met mijn buurvrouw, uiteraard op gepaste afstand! Frisse lucht is altijd goed om even je hoofd leeg te maken.

In de middag… 
Ik neem nog lekker een stukje fruit en probeer in de middag ook zo veel mogelijk 'gewone' werkzaamheden op te pakken. Zo moeten bijvoorbeeld protocollen ingeregeld worden voor de teelt/export van appels en peren naar de verre bestemmingen.

In overleg met KCB en NVWA zijn we bezig de benodigde teeltbrochures en werkprotocollen te actualiseren. Het aantal verre bestemmingen wordt steeds weer uitgebreid. Zo heeft bijvoorbeeld ook Thailand recent toestemming verleend voor de import van Nederlandse appels en peren.

Even bellen met…
Naast de berichtgeving vanuit LNV probeer ik ook regelmatig in contact te blijven met de landbouwraden in de diverse landen. Zo speelde recent de kwestie Qatar, die een overheidsverklaring vroeg i.v.m. corona. Inzet van de landbouwraad heeft tot een werkbare oplossing geleid, waarbij het bedrijf zelf een verklaring kan afgeven dat alle mogelijke maatregelen zijn genomen om besmetting met corona te voorkomen. Het is niet gewenst dat deze verklaring erop moet (ook gezien mogelijke precedentwerking naar andere landen), maar voor nu kan de export weer doorgang vinden. De eerste zendingen komen één dezer dagen aan, dus het is nog even spannend hoe dit verder gaat verlopen.

In de avond… 
Om 18.00 uur probeer ik af te ronden, maar ook in de avond check ik zo nu en dan mijn e-mail. Ik ben in deze bijzondere tijden ook buiten kantooruren bereikbaar voor onze leden. Een telefoontje of appje beantwoorden is dan ook geen probleem.

We doen het samen… 
Voor veel bedrijven in onze sector, groot en klein, is dit een zeer moeilijke periode. Als GroentenFruit Huis doen wij als team er alles aan om jullie hierin bij te staan. Neem contact met ons op als er vragen zijn en deel ook jullie 'best practices', zodat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen! Mijn 'kijktip' voor jullie is de mooie oproep van Britt Dekker eergisteren (24 maart) bij De Wereld Draait Door. Een mooi voorbeeld hoe we elkaar kunnen helpen én vooral steunen! 

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
T: 079 - 368 11 13 
06 - 30 986476  
info@groentenfruithuis.nl    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven