Manter 25 jaar

“Het feest hebben we nog tegoed"

Tholen – Manter vierde woensdag 1 april haar 25-jarige jubileum. Het feestje dat de oprichters van het bedrijf, Herman Wehkamp en Peter Lenferink, hadden gepland voor hun klanten, contacten en relaties wordt nog even in de ijskast gezet. “We hadden een heel programma bedacht maar dat zit er op het moment even niet in door het coronavirus,” vertelt Herman.

Herman Wehkamp en Peter Lenferink begonnen 25 jaar geleden aan de rand van het bedrijventerrein in Emmen met Manter.

In 1995 besloten Herman en Peter, daarvoor al actief als machinebouwers, voor zichzelf te beginnen en huurden een loods in Emmen voor de bouw van hun eigen weeg- en verpakkingsmachines. “We hadden een beeld voor ons waar we naar toe wilden en hoe ons bedrijf eruit moest komen te zien,” vertelt Herman. “Ons bedrijf groeide daarna flink en al snel moesten we extra mensen aantrekken om ons in het bedrijf te helpen.” 25 jaar later heeft het bedrijf ongeveer 200 mensen werken vanuit 5 vestigingen en leveren ze wereldwijd in 70 verschillende landen.

Snelle groei
Herman kan zich nog wel herinneren dat het eerste huurpand al snel te klein was voor Manter. “Ons werk doe je niet vanuit een hobbyschuur maar de gehuurde loods werd ook al snel te klein. Bij zonnige dagen reden we dan maar met een heftruck de machines naar buiten om ze in de buitenlucht in elkaar te zetten. ’s Avonds pakten we dan alles weer op en reden het terug naar binnen. Al snel werd duidelijk dat we een groter pand moesten betrekken en na drie jaar bouwden we dan ook onze eigen assemblagehal en kantoor in Emmen.”

“In onze 25 jaar zijn we altijd dicht bij onze corebusiness gebleven en daarmee ook bij onze klanten: de wegers en verpakkers,” vertelt Herman. “Dat terwijl er in die jaren veel mogelijkheden waren voor ons. We besloten echter te focussen op de bouw van goede machines voor het wegen en verpakken. Bij Manter staat het belang van de klant altijd voorop en dat zal ook blijven staan. Alleen zo kunnen we het vertrouwen van onze klanten winnen en ook behouden.”

Verpakkingen en automatisering
Er zijn een aantal ontwikkelingen die Herman zijn opgevallen in die 25 jaar. “We hebben veel verpakkingen gezien die eerst populair waren, daarna bijna compleet verdwenen en vervolgens weer sterk terugkwamen. Zoals papier rond het jaar 2000, dat verdween dan weer en is nu weer mateloos populair. Of wat dacht je van de voorgefabriceerde netzakken (Linobags) voor uien? Die leken op den duur uitgestorven maar ze kwamen later weer terug door de ontwikkeling van machines die deze zakken kunnen verwerken. Wat wel continu is blijven groeien, is de vraag naar verdere automatisering bij onze klanten. Arbeid wordt schaarser en men zoekt naar oplossingen om processen te automatiseren. Vooral in de laatste 5 à 10 jaar was dat opvallend met een stap naar een totale automatisering van sommige machines. Denk hierbij aan onze Autopack, die het handmatig aanhangen van zakken automatiseert. Deze automatiseringsvraag is ook een ontwikkeling die zich in de volgende 25 jaar zal doorzetten waarin machines onderling nog meer met elkaar gaan communiceren. Dit is ook de reden dat wij als Manter een belang hebben genomen in Solidtec, producent van palletiseerinstallaties, om zo tot een integrale oplossing voor onze klant te komen”.

Een feestje voor de klanten zit er voorlopig niet in door de coronapandemie. Voor de werkgelegenheid binnen het bedrijf lijkt dat vooralsnog geen problemen op te leveren. “We merken dat onze klanten druk aan het verpakken zijn op dit moment en dus is het onze taak om ze daarin te ondersteunen met onderhoud en service. De verkoop gaat ook gewoon door. Dat komt omdat de automatiseringsgraad in de pakhuizen per land sterk verschilt. De landen, die daarin achterlopen, proberen die achterstand nu in te halen door te investeren in machines. Hiermee kunnen ze het wegvallen van arbeidskrachten door ziekteverzuim opvangen. Bij Manter hebben we een goed gevulde orderportefeuille en we monitoren de situatie omtrent corona nauwlettend. De materiaalstroom is tot op heden op order en we verwachten hierin ook geen onoverkomelijke problemen. Over de toekomst zijn wij dan ook onverminderd positief. ”

Voor meer informatie:
Manter International BV
Phileas Foggstraat 66
NL-7825 AL Emmen
Postbus 2124
NL-7801 CC Emmen
Tel:  +31 (0)591 62 63 00
sales@manter.com
service@manter.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.