Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goedkope Indiase uien zetten Chinese uienprijs onder druk

China is een van de grootste uienleveranciers ter wereld. Het land heeft een enorme binnenlandse markt en exporteert ook naar overzeese markten. In de afgelopen maanden heeft de exportprijs van Chinese uien regelmatig geschommeld.

"Uien uit de teeltgebieden in Sichuan en Yunnan kwamen in maart op de markt. Rond die tijd haastten de handelaren zich om zoveel mogelijk uien te kopen. Belangrijker is misschien dat de Indiase uien toen nog niet op de markt waren. De exportprijs van Chinese uien was in maart dan ook vrij hoog en het aanbod was meer dan voldoende," vertelt Jack Meng van Jining Greenfarm in Shandong, China.

"Het uienseizoen in Sichuan is eind april bijna voorbij en het seizoen in Yunnan zal rond diezelfde tijd zijn laatste fase ingaan. De prijs is nu veel lager dan toen de uien begin maart voor het eerst op de markt kwamen. De prijs is praktisch tot de bodem gedaald. We voorspellen echter dat de prijs van Chinese uien de komende weken niet verder zal dalen. Uien uit de teeltgebieden in Henan zullen medio mei op de markt komen."

Volgens sommige berichten is de huidige lage uienprijs het gevolg van de Covid-19 pandemie, die bijna elk land ter wereld treft. Grote hoeveelheden uien staan klaar voor de export, maar transport naar overzeese markten is bijna onmogelijk. De uien kunnen alleen worden afgezet op de binnenlandse markt, waardoor de prijs sterk onder druk komt te staan.

Volgens Jack Meng is er echter nog een andere reden waarom de prijs van Chinese uien op dit moment zo laag is: "Het is niet alleen dat we niet kunnen exporteren, maar een andere belangrijke factor is de komst van Indiase uien die deze maand op de internationale markt zijn gekomen. Indiase uien zijn goedkoop en dat zet de prijs van Chinese uien onder druk, die daardoor is gedaald. Hoewel de prijs vrij laag is, kunnen we onze uien nog steeds exporteren. We exporteren voornamelijk naar Zuidoost-Aziƫ. Tot nu toe hebben we geen moeilijkheden ondervonden."

Naast uien is Jining Greenfarm ook gespecialiseerd in de export van andere tuinbouwproducten. "De nieuwe oogst van Chinese aardappelen komt momenteel op de markt. De prijs is momenteel vrij hoog, maar zal dalen als het aanbod begin mei toeneemt. We exporteren vooral naar Singapore, Maleisiƫ, Sri Lanka en Thailand. We exporteren ook naar enkele landen in het Midden-Oosten. De marktvraag neemt toe, maar de prijs is nog steeds te hoog, waardoor kopers niet in staat zijn om grote volumes te kopen. Kopers zijn op dit moment vrij voorzichtig. De export van Chinese aardappelen groeit echter snel in mei, juni en juli. De aardappelen die we verkopen komen uit Tenzhou in Shandong. Ze zijn vrij populair op de exportmarkt. In de toekomst hopen we nog meer overzeese klanten te voorzien van heerlijke uien en aardappelen uit China."

Voor meer informatie:
Jack Meng
Jining Greenfarm Import and Export Co., Ltd.
+86 135 1547 1948 
[email protected]

Publicatiedatum: