Covid-19

Amerikaanse uiensector hard getroffen door sluiting horeca

De Amerikaanse staat Oregon telt zo’n 300 uientelers en is daarmee een van de grootste uienteeltregio's in de VS. De regio levert ongeveer 45% van de uien die van half augustus tot april in de VS worden geconsumeerd. De meeste uien worden verkocht aan de foodservice. Als gevolg van de Covid-19-pandemie heeft Oregon een scherpe daling van de verkoop gezien die zich waarschijnlijk in het nieuwe seizoen dit najaar zal aanhouden.

Op 20 april 2020 hebben de uienteeltverenigingen in deze regio een gezamenlijke brief gestuurd naar het Amerikaanse ministerie van Landbouw, waarin zij de schrijnende situatie uitleggen die uientelers en expediteurs momenteel meemaken en die deze herfst hoogstwaarschijnlijk nog verder zal verergeren. In de brief wordt uitgelegd dat de uienteeltregio als gevolg van de massale sluitingen van restaurants en foodservicebedrijven door de Covid-19-maatregelen, bijzonder hard is getroffen. Op dit moment zullen veel verladers uit het gebied die bijna klaar waren voor het seizoen, hun uien niet kunnen verkopen of in sommige gevallen zelfs moeten weggeven.

Wat de verladers en telers op dit moment meemaken is ernstig, maar het is niets vergeleken met de uitdagingen waarmee ze waarschijnlijk te maken zullen krijgen als ze begin augustus met de oogst van 2020 beginnen.

Paul Skeen, voorzitter, Malheur County Oregon Onion Growers Association: "De seizoenscontracten lopen met 35-45 % terug. Door het verlies van de handel en een vermindering van 50-75% aan foodservice activiteiten blijven de telers achter met een gewas dat is aangeplant en dat waarschijnlijk niet op de markt kan worden gebracht. De telers hebben het gewas namelijk geplant vóór de verwoestende gevolgen van het coronavirus en daarom hadden we geen gelegenheid om de planning aan te passen. De investeringen zijn al gedaan. Daarnaast hebben we ook te maken gehad met geïmporteerde uien die ruimte innemen die gebruikt kan worden voor onze binnenlandse uien. Als dit gebied niet snel hulp krijgt, zijn de vooruitzichten voor een van de beroemdste uienregio's van het land meer dan somber."

Voor meer informatie:
Paul Skeen
Malheur County Onion Growers Association
+1 (208) 573-3774


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven