Koppert biedt geïntegreerde oplossingen tegen trips of uienvlieg

Ongediertebestrijding op bio-uienvelden met insecten en aaltjes

Biologische gewasbescherming wordt ook in de uienteelt met succes toegepast, geheel in overeenstemming met de eisen van de bio-certificaten. Koppert Biological Systems biedt een protocol aan gebaseerd op de combinatie van nuttige insecten en entomopathogene aaltjes waarmee uitstekende resultaten worden behaald bij uien, maar ook bij prei en knoflook. Met de biologische oplossingen van Koppert kunnen plagen zoals trips en uienvlieg bestreden worden zonder dat er een agrochemisch product aan te pas komt. Zo kan een volledig residuvrij product bekomen worden.

Voor de biologische bestrijding van trips in uien biedt Koppert een strategie aan die gebaseerd is op het uitzetten van de roofwants Orius laevigatus, die vermarkt wordt onder de naam Thripor. De eerste uitzetting wordt aanbevolen vier weken na het zaaien, maar Koppert raadt aan gespecialiseerd advies in te winnen van technici van het bedrijf, die voor elk geval apart de juiste dosis kunnen bepalen.

Thriporbusjes in een uienveld

De uitzetting van Orius wordt best aangevuld met het gebruik van Capirel, een biologisch insecticide op basis van het entomopathogene aaltje Steinernema feltiae. Capirel is werkzaam in de bodem om de tripspoppen te bestrijden. Capirel is ook effectief voor de geïntegreerde bestrijding van de uienvlieg (Delia antiqua).

Het is noodzakelijk om reservoirplanten binnen en aan de rand en van het perceel te plaatsen. Koppert adviseert de aanplant van Lobularia 1 à 2 maanden voor het zaaien van de uien. Lobularia heeft een dubbele functie: het dient als reservoirplant voor Orius en het trekt ook trips aan.

Koppert neemt in haar biologische uienprotocol ook het product Trianum op, een biologisch fungicide dat gebruikt wordt voor de vermindering van bodemziekten. Verder heeft Trianum plantengroeibevorderende eigenschappen, in het bijzonder bij de ontwikkeling van het wortelstelsel en de bovengrondse plantendelen. Het verbetert de toevoer van voedingsstoffen, wat de gezondheid van de plant ten goede komt, die sterker en resistenter wordt tegen ziekten. De effecten van Trianum zijn langdurig, aangezien de heilzame schimmel Trichoderma harzianum de bodem koloniseert en geleidelijk de natuurlijke biodiversiteit ervan herstelt.

Thriporbusjes in een uienveld

Koppert beheert momenteel meer dan 1.500 hectare uien, knoflook en prei met biologische bestrijding in Spanje, voornamelijk in Andalusië, Castilië-Leon en Castilië-La Mancha.

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
C/ Cobre 22, Pol. Industrial Ciudad del Transporte del Poniente
04745 La Mojonera (Almería) - Spanje
Tel: +34 950 55 44 64
Fax: +34 950 55 39 05
info@koppert.es
www.koppert.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven