Toename volwassen tipsen

Op de blauwe vangplaten die Groene Vlieg in diverse uien percelen over het land geplaatst heeft zien we het aantal volwassen Tripsen toenemen, meldt Agrifirm. In het kader van het Agrifirm Trips Coach adviestraject worden elke week de blauwe vangplaten vervangen en de tripsen geteld in het lab van Groene Vlieg. Op deze manier monitoren wij de druk van volwassen trips in de regio op perceel niveau, op percelen met veel volwassen trips mag je ook meer ei afzetting en dus ook meer larven verwachten. Het juiste moment om te bespuiten is afhankelijk van deze populatie opbouw; een bespuiting is het meest effectief in het larven stadium.

Modellen voor tripsmonitoring
Naast het tellen op de vangplaten, maakt Agrifirm gebruik van twee andere modellen voor het monitoren en bepalen van het juiste spuitmoment tegen trips.

Graaddagen app: waarbij de temperatuursom een indicator is voor het moment waarop men de eerste trips larven kan verwachten.
Trips Model; een nieuwe ontwikkeling binnen Agrifirm, waar we dit jaar meer ervaring mee op willen doen. Dit model maakt gebruikt van een combinatie van temperatuur en populatieontwikkeling en geeft op die manier een voorspelling van de trips-stadia in de loop van het seizoen.


Tripsdruk
“Je ziet dat de Tripsdruk zeer verschilt per regio" licht kenniscoördinator Harry Roerink toe. “Waar we in regio Midden en Oost de 1e larven binnenkort al denken te vinden, wachten we in regio Zuid al op de 2e generatie larven. Terwijl in regio Noord het wachten is op de 1e generatie larven rond half juni.”

Vangplaten
De foto is gemaakt in het Drentse Geesbrug door Specialist akkerbouw Peter Hulst. “Ik ben blij met het grote aantal enthousiaste telers in deze regio, die meedoen met de Trips Coach. Zo zitten we er bovenop en zorgen we dat we de Trips schade tot een minimum beperken.”

Bron: Agrifirm


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.