Uien in tijden van corona

Roy Smets is de eigenaar en drijvende kracht achter het bedrijf Kiemers, dat voor Seminis uienzaad verkoopt. Daarnaast werkt Roy als commissionair. Hij koopt in namens handelsbedrijven, verpakkers en exporteurs. En alsof dat nog niet genoeg is: Roy teelt zélf ook uien. Met andere woorden: een veelzijdige man, die de uienmarkt van A tot Z kent. Hij geeft zijn visie op de uienmarkt in tijden van corona, met een focus op zijn werkgebied rondom het Noord-Limburgse Veulen, schrijft Seminis op haar website.

Roy: "De teeltomstandigheden voor uien zijn zwaar – hoewel dat natuurlijk niets met Covid-19 te maken heeft. Ook in het Zuiden moeten we flink beregenen en daarnaast was er de laatste maanden veel wind, wat hier op de zandgronden gepaard ging met stuiven. Ik zie steeds meer dat er preventief antistuifdekken verschijnen om de risico’s op stuifschade te verminderen." 

Anderhalve meter afstand op het land
Roy gaat verder: "Vanwege het coronavirus beperk ik mijn fysieke bezoeken zoveel mogelijk. Ik kan natuurlijk wel op het land komen kijken, maar een kop koffie aan de keukentafel is er voorlopig niet bij. Ik heb meer contact per mail en via de telefoon. Het valt mij op dat een goede relatie en wederzijds vertrouwen daarin een veel grotere rol spelen dan ik ooit had kunnen denken. Is er vertrouwen, dan kan er van alles op afstand geregeld worden."

Mensen beschermen
"Mijn directe omgeving lijkt minder hard getroffen te worden door het coronavirus dan bijvoorbeeld Brabant. Men gaat er hier niet slordig, maar wel ontspannen mee om. Bij collega’s in Brabant zit de schrik er absoluut meer in. De bedrijven waar ik hier mee te maken krijg, hebben de veiligheid van hun medewerkers op nummer één staan. Daarom worden fysieke afspraken op kantoor geweigerd, puur om de collega’s te beschermen. Ik spreek veel met uientelers, die daarnaast bijvoorbeeld ook veehouder zijn. Op dat soort bedrijven werken meer mensen en juist daar is het naleven van RIVM-regels van levensbelang. Ik waardeer het enorm dat dit ook echt gebeurt. De landbouw is een hele nuchtere sector, met veel ruimte buiten. De meeste akkerbouwers doen gewoon hun ding. Gelukkig maar!" 

Roy levert niet alleen zaden, maar ook additieven voor de pluimvee- en varkenshouderij. Daar ziet Roy hetzelfde beeld: "Ik kan op anderhalve meter prima een boer in de stal bezoeken. Maar ook hier doe ik dat niet meer dan strikt noodzakelijk." 

Toeleveranciers
Vanuit zijn positie heeft Roy ook veel contact met bedrijven uit de periferie. Roy: "Bij bijvoorbeeld toeleveranciers voor gewasbescherming en meststoffen zie ik grote verschillen. De ene organisatie bezoekt nog wel bedrijven, bij de andere werkt iedereen vanuit huis. Er is geen stagnatie in de levering, telers kunnen dus gewoon rekenen op tijdige levering van de benodigde middelen."

Stabiele prijs
Roy houdt de prijsontwikkeling van uien nauwlettend in de gaten: "Ik hield even mijn hart vast of de uien niet de aardappelen achterna zouden gaan en onder druk van de crisis de prijs in elkaar zou storten. Ik zie aan de inkoopzijde dat men waakzaam is. Gelukkig zijn de tekenen positief: ik verwacht geen dip in de prijs. Voor mijn eigen uienteelt is alles nu rustig; ik verkoop afland. De meeste schuren zijn nu leeg aan het raken. De oude oogst is grotendeels al verhandeld."

Over de vraagkant vertelt Roy: " Voor inkopers is het een hele zoektocht naar partijen uien van goede kwaliteit. Er is na de lange bewaring slijtage aan de uien met kaalval en mindere kwaliteit. Dat is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Telers die wél over een voorraad goede uien beschikken, houden die nog even vast om te wachten op een mooie prijs."

Digitaal contact
Roy besluit: "Alle uientelers waren de afgelopen twee maanden druk op het land. Zij hadden überhaupt geen tijd voor persoonlijk contact. Alle studieclubs, die in de avonduren gepland waren, vervielen noodgedwongen en daar zijn weinig tot geen digitale vergaderingen voor in de plaats gekomen. Ik heb zelf al de nodige afspraken via videobellen gehad en ontdek dat dit veel reistijd scheelt. Wanneer het wat rustiger wordt op de uienvelden, verwacht ik dat ook telers elkaar in bijeenkomsten via bijvoorbeeld Zoom of Teams zullen opzoeken. Zo maken we er met elkaar het beste van!"

Bron: Seminis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven