Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe maximale waarden vastgesteld voor perchloraat

Met de wijzigingsverordening (EU) 2020/685 is perchloraat opgenomen in de contaminantenverordening (EG) nr. 1881/2006. Perchloraat wordt beschouwd als een verontreiniging. Deze stof kan via het grondwater, sproeiwater, bepaalde meststoffen of water dat in de productie gebruikt wordt om te wassen in een product komen. Perchloraat kan schadelijk zijn voor de gezondheid van het menselijk lichaam omdat het de inname van jodium remt.

Er zijn maximumgehalten vastgesteld voor groenten en fruit, thee, kruiden- en fruitthee en bepaalde categorieën babyvoeding. Voor groenten en fruit gelden deze voor het eetbare deel van het voedsel. De verordening is van toepassing vanaf 1 juli 2020. Alle voedingsmiddelen die in de bijlage bij de verordening worden vermeld en die vóór deze datum legaal in de handel zijn gebracht, mogen in de handel worden gebracht tot hun datum van minimale houdbaarheid of houdbaarheidsdatum.

Aangezien de nieuwe maximumgehalten alleen van toepassing zijn op bepaalde voedingsmiddelen en voedselgroepen, moet bij andere producten een risicobeoordeling volgens de verordening inzake verontreinigingen in levensmiddelen (EG) nr. 315/93) worden uitgevoerd. Hiermee wordt onderzocht of het product overeenkomstig artikel 14 van de verordening (EG) nr. 178/2002 aan de eisen van veilig voedsel voldoet. De risicobeoordeling wordt uitgevoerd op basis van de ADI (aanvaardbare dagelijkse inname). Er is geen acute referentiedosis (ARfD) voor perchloraat vastgesteld, omdat wordt aangenomen dat er geen gezondheidsrisico is bij een eenmalige inname van perchloraat.

Voor meer informatie of laboratoriumonderzoek:
Bas van Driel
Lavetan nv
Veedijk 56 2300 Turnhout
bas.vandriel@lavetan.nl
www.lavetan.be 

Publicatiedatum: