CBS: Areaal consumptieaardappelen en zaaiuien dit jaar afgenomen

Het areaal akkerbouw is in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 0,3 procent afgenomen. Van consumptieaardappelen daalde het areaal 2,3 procent. Net als het areaal zaaiuien dat met 0,7 procent daalde. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2020.Volgens de laatste landbouwtelling wordt er in Nederland op ruim 530 duizend hectare akkerbouwgewassen geteeld. Dat is 1,6 duizend hectare (0,3 procent) minder dan een jaar eerder. Het areaal akkerbouwgewassen krimpt al sinds 2000. Sinds die tijds is er meer dan 100 duizend hectare (16 procent) verdwenen. Wel is het areaal sinds 2016 niet verder afgenomen.

Daling oppervlakte consumptieaardappelen
De teeltoppervlakte consumptieaardappelen is in 2020 met bijna 1,8 duizend hectare gedaald tot 77 duizend hectare (-2,3 procent). De arealen poot- en zetmeelaardappelen zijn het laatste jaar iets gestegen, beide ongeveer met 1 procent. Het aandeel pootaardappelen op het totale areaal aardappelen nam het laatste jaar weer iets verder toe. Meer dan een kwart (26,5 procent) van het aardappelareaal, ruim 44 duizend hectare, bestaat in 2020 uit pootaardappelen. Op een bijna even groot deel (27 procent) staan zetmeelaardappelen. Het grootste deel van het areaal aardappelen bestaat uit consumptieaardappelen (46,2 procent).

Sinds het jaar 2000 groeide het areaal pootaardappelen met 2,4 duizend hectare (5,7 procent), terwijl het areaal met consumptieaardappelen met 10 duizend hectare (12 procent) en het areaal zetmeelaardappelen met 5,6 duizend hectare (11 procent) is gekrompen.

Areaal zaaiuien iets afgenomen
Het areaal zaaiuien besloeg in 2020 ongeveer ruim 27 duizend hectare. Dat is 180 hectare minder dan een jaar eerder en een daling van ongeveer 0,7 procent. In 2019 nam de oppervlakte uien nog met bijna 10 procent toe. Wel laat het areaal zaaiuien over de lange termijn een groei zien. Ten opzichte van het jaar 2000 is sprake van een areaalverdubbeling.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.