Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Holland Onion bereikt magnifiek exportvolume"

Dit seizoen is opnieuw een topjaar voor onze Holland Onion, schrijft de organisatie Holland Onions in haar nieuwsbrief. Eind week 24 staat de exportteller op ruim 1,15 miljoen ton en blijft daarmee - ondanks de logistieke uitdagingen op de verre afstanden- het recordseizoen van 2017-2018 ruimschoots voor.

De cijfers in het tweede halfjaar laten een grote groei zien in de ons omringende Europese landen. Deze groei is voor een deel toe te schrijven aan de coronacrisis. De tweede helft van dit seizoen zien we vooral een beduidend grotere vraag vanuit de ons omringende Europese landen met -vanwege het hamstergedrag- veelal acute leveringen aan supermarkten. Vooral de thuiskoks slaan op grote schaal uien in.

Met name in Oost-Europa zijn sommige verwerkers stilgevallen als gevolg van lockdown maatregelen, waardoor deze vraag zich heeft verplaatst naar de Nederlandse verwerkers. Opvallende landen hierbij zijn Kroatië dat maar liefst 2,6 miljoen kilogram importeerde, terwijl in het recordseizoen van 2017-2018 de teller hier nog op nul stond. Hetzelfde geldt voor Kosovo waar een aanzienlijk volume van 2,1 miljoen kilogram Holland Onions is geïmporteerd. Ook Polen, Moldavië en Montenegro meldden zich dit jaar veelvuldig aan onze poorten.

Historische exportgebeurtenis
De export naar India en omliggende landen waar deze exportconcurrent normaal heer en meester is, heeft zich ook in het tweede halfjaar nog een tijdje voortgezet. Het land bekleedt daarmee opeens de 129e positie op de schaal van het exportvolume van de Holland Onion. Samen met Bangladesh, Sri-Lanka en andere omliggende landen is India dit seizoen goed voor 50 miljoen kilogram. Deze historische exportgebeurtenis is het gevolg van misoogsten vanwege klimaatproblemen. Het onderstreept eens te meer dat de Hollandse ui als gatenvuller ontzettend belangrijk is voor voldoende voedsel. Zelfs de op één na grootste uienproducent ter wereld en geduchte exportconcurrent voor Nederland kan zomaar ineens afhankelijk worden van onze Holland Onion. 

Opvallende binnenkomers
Er valt een aantal opvallende verschuivingen in de exporttop 20 te constateren. Zo is Brazilië weer volledig en veel volumineuzer terug in de top 10 en staat momenteel op de 7e plaats. Ook hier waren het extreme weersomstandigheden die de plotselinge vraag naar uien deden opveren en waarde Holland Onion redding bood. Haïti en Indonesië zijn buiten de top 20 teruggezakt en Maleisië is weer terug op een vierde positie met de gebruikelijke exportvolumes. Tijdens het Staatsbezoek van onze Koning en Koningin aan Indonesië stonde de Holland Onion ook op de agenda en werd een opening geboden om de Hollandse uienimport weer mogelijk te maken.

Verre bestemmingen
De vraag vanuit verre bestemmingen is dit seizoen eigenlijk min of meer normaal te noemen. Hier was geen direct effect van de coronapandemie merkbaar. Mogelijk merken we daar als Hollandse uienketen in het pril begonnen nieuwe exportseizoen meer van. Wel hebben we als uienketen te kampen met het feit dat de dollarstroom links en rechts opdroogt, doordat veel wisselkantoren gesloten zijn. Plus natuurlijk het feit dat sinds medio januari (na de lockdown in China) het aantal beschikbare (reefer)containers aanmerkelijk terugliep. Hierdoor was het een uitdaging om voldoende containers te pakken te krijgen. Uiteindelijk leidde dit tot hogere logistieke kosten voor het transport,wat zich uiteindelijk vertaalt in een hogere uienprijs. De korte prijsstijging leidde uiteindelijk tot een remmend effect op de exportvraag. Samen met de beperkte beschikbaarheid van exportwaardige kwaliteitsuien ging de markt als een kaarsje uit en richtte iedereen zich vooral weer op het nieuwe seizoen.

Bron: Holland-Onions 

Publicatiedatum: