Prijsopleving kwam voor Uienpool Flevoland te laat

De vaste verkoopmethodiek van Uienpool Flevoland heeft voor stabiliteit gezorgd in een woelige uienmarkt. Toen alle seinen op groen stonden, gooide corona roet in het eten en moest de uienmarkt zich herpakken. Dat lukte verrassend goed. De pool kon dit staartje helaas niet meepakken.

Uienpool Flevoland verkoopt gedurende de looptijd – vanaf droog uit de schuur tot einde seizoen –  een kwart van hun volume per 2 maanden. Het is een van de weinige pools die nog van het begin tot aan het einde van een afzetseizoen handelt voor zijn deelnemers. De meeste andere pools hebben hun levermomenten inmiddels opgesplitst in een af land, korte en lange bewaarpool.

Opleving kwam te laat
De pool realiseert over oogst 2019 een prijs van €14,10 per 100 kilo op week 13. Dat resultaat ligt volgens voorzitter Evert Brommer ongeveer op het langjarig gemiddelde. De prijs had hoger uit kunnen vallen wanneer de pool ook de laatste prijsopleving mee had kunnen pakken, weet ook de voorzitter. Echter, toen was de pool al uitverkocht. Beursprijs Emmeloord komt uit op een gemiddelde van €15,18 over het gehele seizoen. Zonder deze opleving komt het gemiddelde op €13,60 uit in Emmeloord.

De uienprijzen bevonden zich in een fase van opleving toen de coronacrisis toesloeg. “We keken al uit naar het niveau van €20 toen de lockdown in werking trad”, zo blikt Brommer terug. “Het was vervolgens 5-6 weken erg rustig en geen handel. Toen de handel weer op gang kwam, hebben we doorverkocht. Wie op het einde nog uien had was spekkoper.”

Tarra acceptabel
Met een gemiddeld tarrapercentage van 7,35% in de pool is de kwaliteit acceptabel te noemen. Fusarium kwam in enkele partijen naar voren, maar tot problemen leidde dit niet. De uitgekeerde bewaarstaffel is gestaafd op de kwaliteit van de pooluien. Voor GlobalGAP betaalt het een vaste vergoeding van €250.

Groeiseizoen 2019 verliep grillig. Wat Brommer opvalt, is dat ondanks ongunstige spuitmomenten door heet weer, de MH-bespuiting goed uitpakte. De uien bleken goed bewaarbaar. Eenmaal is een potgrondproef uitgevoerd, waarna een enkele partij vroeger dan gepland is afgezet.

Moeizaam seizoen
Over het huidig seizoen kan alweer veel gezegd en geschreven worden. De verschillen binnen de percelen van de deelnemers, allemaal uit Flevoland, zijn enorm. Dat begon al met de grondbewerking gevolgd door het zaaien. Tweewassigheid is er de laatste 2 weken iets uit gegroeid, maar blijft aanwezig. Veel percelen hebben te maken met een te laag plantenaantal. “Uien die er niet staan groeien ook niet. We verwachten daarom wel een effect op de opbrengst”, aldus de voorzitter.

Ook nu blijven er uitdagingen voor telers. In de Noordoostpolder is er uitval van planten door de uienvlieg. Brommer hoort ook percelen die problemen hebben met ritnaalden, wortelmiljoenpoten of duizendpoten. De insectenschade openbaart zich dit seizoen fors meer doordat bijna geen IC-gecoat zaad is gezaaid na het verbod op Mundial. In delen van Oostelijk Flevoland worden problemen als gevolg van het beregenen met een te hoog EC waargenomen. “Planten zijn daardoor weg beregend en het remt de groei.”

Geen strategiewijzigingen
Speculanten zijn de afgelopen weken behoorlijk op de markt actief geweest. Toen de regen kwam, werd de handel gesust. Pooltelers die hun strategie wijzigen, heeft Brommer nog niet gehad. De wisselende stand leidt vooralsnog nog niet tot de beslissing om af land te leveren in plaats van spuiten met MH. Het aantal deelnemers blijft stabiel, net als het areaal. De omvang van de pool hangt vooral van het groeiseizoen af.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.