"De Turkse exportquota voor uien, aardappelen en citroenen moeten worden opgeheven"

De Unie van Turkse Kamers van Landbouw (TZOB) heeft aangekondigd dat de exportquota voor uien, aardappelen en citroenen de telers in de steek hebben gelaten en heeft aangedrongen op afschaffing van deze quota.

Semsi Bayraktar, de voorzitter van TZOB: "De prijs van uien en aardappelen daalde tot respectievelijk € 0,04 à € 0,05. Citroenen liggen in de winkels te verpieteren. Onze telers staan op het punt om de teelt te stoppen. De quota voor uien, aardappelen en citroenen moeten worden opgeheven." 

In een schriftelijke verklaring van de TZOB werd gewezen op de gevolgen van het coronavirus voor de tuinbouw. De verklaring luidt als volgt:

"Door de lockdown werden restaurants en hotels gesloten en nu draaien ze nog niet op volle capaciteit. Dit veroorzaakte een daling van de vraag. Onze telers die al moeite hebben om hun producten af  te zetten, worden nu geconfronteerd met een ander obstakel: exportquota. Dit heeft onze telers in een zeer moeilijke positie gebracht."

"De gedeeltelijke toestemming voor de export is niet voldoende"

Zelfs als er een gedeeltelijke toestemming wordt gegeven voor de export van uien, aardappelen en citroenen, is dit niet voldoende, aldus de TZOB-directie:

"Het feit dat de exportvergunning te laat werd aangekondigd en dat deze beperkt was, veroorzaakte het verlies van markten. Door de onzekerheid op de markt en de lage prijzen werden onze telers niet alleen in de steek gelaten, maar hadden ze ook moeite om hun producten op de markt te brengen omdat de handelaren slechts voor een beperkt bedrag kunnen inkopen. In Adana, Hatay en Karacabey worden de zomeruien van Bursa niet eens geoogst. In Yenisehir is de uienoogst begonnen, maar de producten kosten niet meer dan           € 0,04."

In Odemis zijn de aardappelprijzen gedaald van € 0,12 naar € 0,05 en er is slechts 4.000 ton citroenen van het 10.000 ton-quotum geëxporteerd, bracht de verklaring in herinnering.

"Door de exportquota en de verminderde eisen is de kwaliteit van de citroenen in de opslagstations aanzienlijk gedaald. Als de producten niet op de markt kunnen worden afgezet, zullen de verliezen groot zijn."

President Bayraktar wees op de naderende oogst van winteraardappelen, uien en citroenen en zei:

"We vragen om een geplande en duurzame teelt. De schommelingen in de teelt- en afzetproblemen zijn schadelijk voor alle partijen, van de teler tot de consument. Wanneer er een marketingprobleem is, worden de telers sterk beïnvloed door deze lage prijzen en wanneer er niet genoeg aanbod is, worden de consumenten getroffen door de hoge prijzen. Voor uien en aardappelen, waar we de meeste schommelingen zien, moet de teelt worden gepland naar de behoeften van Turkije en moet deze stabiel blijven. Voor onze belangrijke exportproducten, zoals citroenen, moeten we werken aan het behoud van onze bestaande markten, terwijl we op zoek gaan naar nieuwe markten. De teeltkosten moeten worden verlaagd en de problemen moeten permanent worden opgelost. Zodra er een daling van de teeltprijzen is en er zich afzetproblemen voordoen, moet er worden ingegrepen."

Bayraktar verklaarde dat dit probleem aan het Ministerie van Land- en Bosbouw is medegedeeld en dat ze wachten op een oplossing.

Bron: Bloomberg


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven