Brexit: bent u er klaar voor?

Als het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 uit de EU stapt, zullen er in drie stages weer controles komen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie en die zullen lopen van januari tot juli 2021. Het VK komt nu met een lijst waarin een aantal belangrijke aandachtspunten in zijn opgenomen voor bedrijven die handelen op het VK.

Zorg voor een Brits EORI-nummer
Zonder EORI-nummer kun je geen zaken doen met de douane en kun je dus niet handelen op het VK vanaf 1 januari 2020. Het aanvragen kan soms meer dan een week in beslag nemen.

Overweeg een douane-agent
Declaraties, inklaringen en uitvoer kan soms veel werk opleveren en is soms complex. Als bedrijven kiezen om zelf hun douanezaken af te handelen, houd er dan rekening mee dat je soms toegang nodig hebt tot bepaalde systemen. 

Uitstel van betaling
Er zijn mogelijkheden om het betalen van btw, douanerechten en andere kosten uit te stellen en maandelijks te betalen in plaats van direct bij aankomst. Dat kan een uitkomst zijn voor bedrijven die regelmatig handelen op het VK. Hiervoor is het nodig een Duty Deferment Account (DDA) aan te vragen. Dit kan van toepassing zijn voor exporteurs omdat grotere retailpartners in het VK bijvoorbeeld vragen aan leveranciers zelf hun goederen te importeren en dan kan dit van toepassing zijn. Nu is de btw op groenten en fruit nog 0% maar er is geen garantie dat dit zo gaat blijven. 

Stel voorbereidingen niet meer uit
"Ga afspraken maken met je logistieke partners in de handel op het VK," vertelt Ronald Hoekstra van CSI Fresh. "Je kunt nu niet meer wachten met de voorbereidingen tot het einde van dit jaar want dan ben je gewoon te laat. Veel aangiftes worden nog altijd handmatig opgemaakt, dus het is de vraag of er straks genoeg capaciteit is voor iedereen." 

Bron: Gov.uk

Voor meer informatie:
Ronald Hoekstra
CSI-Fresh
Oslo 20
2993 LD Barendrecht
Tel: +31 (0)180 64 11 11
Mob: +31 (0)6 125 11 225
info@csi-fresh.com 
www.csi-fresh.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven