Luis Fernando Rubio, Procecam: "De overgang van Medio Grano naar Grano is een kritisch moment"

De Spaanse uienexport ligt op 70 à 80% van het normale niveau

Ook al heeft de export van Spaanse uien zich gaandeweg hersteld na enkele moeilijke maanden vanwege de coronacrisis, toch ligt die nu nog maar op 70 à 80% van het gebruikelijke niveau. Veel heeft te maken met de toestand in de horeca, die het nog zwaarder te verduren heeft. De horeca draait nog altijd maar op halve kracht.

“De hotels zitten niet vol en dat is niet normaal in de zomer. In de restaurants staan er heel wat minder tafels. Dit heeft een aanzienlijke impact op de vraag naar uien aangezien ongeveer 35% naar de horeca gaat”, zegt Luis Fernando Rubio, directeur van de Vereniging van Uientelers uit Castilië-La Mancha (Procecam).

Het Spaanse uienareaal is dit jaar met 8 tot 10% afgenomen zowel voor de Medio Grano als voor de Grano uien als gevolg van de slechte resultaten van vorig jaar. Er zijn vooral minder volumes grote maten. Maar ook de gemiddelde opbrengst per hectare zal lager uitvallen dan vorig seizoen. Bovendien zijn de telers niet blij met de opeenvolging van nachten met hoge temperaturen, omdat die de volumes verder naar beneden kunnen halen. “Minder product betekent normaal hogere prijzen, maar door de pandemie is ook de vraag afgenomen. Daarom blijven de prijzen stabiel, maar op een niveau net boven de productiekosten”, vertelt de vertegenwoordiger van Procecam.

Eind deze week worden de eerste Grano uien geoogst. "Deze uien hebben een dikkere schil en hebben een aantrekkelijke, koperachtige kleur. Er is veel vraag naar op de exportmarkten, omdat ze langer houdbaar zijn dan de Medio Grano uien. Vooral de grote supermarktketens verkiezen dit mooie product in hun schappen. Met dit type ui hebben de Spaanse exporteurs een concurrentievoordeel aangezien andere teeltlanden zoals Nederland over geen uien beschikken met deze eigenschappen. We hopen dan ook dat met de komst van lang houdbare uien de consumptie zal toenemen ondanks de marktomstandigheden. De overgang van Medio Grano naar Grano is echt een kritisch moment. De voorkeur van de markten voor de Grano ui is zodanig dat de laatste restanten van de Medio Grano nu voor minder geld de deur uit moeten”.

Luis Fernando Rubio vertelt dat voordat het seizoen begon, er strikte veiligheidsmaatregelen werden opgesteld om het coronavirus buiten te houden, zowel op het land als in de pakstations. Zo werden er onder andere ook regelmatig temperatuurcontroles gehouden onder de arbeiders. “Dit vergt uiteraard een investering. Maar we willen ook een product afleveren dat 100% voedselveilig is. We hopen dan ook dat die inspanningen weerspiegeld worden in de afzetprijs”, besluit hij.

Luis Fernando Rubio
PROCECAM
Calle San Clemente, 50
02600 Villarrobledo (Albacete) - Spanje
lfrubio@procecam.es
www.procecam.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven