Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michiel van Mol, Syngenta Seeds

"Timing MH bespuiting wordt op veel percelen een hele uitdaging"

"Door tweewassigheid en achterstand in ontwikkeling zal de timing van de MH bespuiting dit jaar op veel percelen een hele uitdaging worden. Goed nadenken over de bewaarbaarheid en de afzetmogelijkheden is belangrijker dan ooit. Ook de bespuiting zelf komt nauwkeurig", aldus Syngenta Seeds. 

De MH bespuiting is voor veel telers een gebruikelijke maatregel om de kiemlust van de uien te onderdrukken en zo de bewaarbaarheid te verbeteren. Maar de stand van veel uienpercelen maakt de beslissing over de MH bespuiting dit jaar lastiger dan ooit. “De telers moeten dit jaar vooral heel goed nadenken over de vraag wat er mogelijk is met hun partij. Zijn de uien bewaarbaar? Nemen ze genoeg MH op?” Michiel van Mol ziet langs de weg dat veel uienpercelen een ontwikkelingsachterstand hebben en vaak ook tweewassig zijn. Dat maakt het lastig om het optimale tijdstip voor de MH bespuiting te bepalen. “Het beste is om het af te stemmen op de goed ontwikkelde uien”, zegt de uienexpert van Syngenta Seeds. “En wie daarvoor de mogelijkheden heeft, kan overwegen om bij de oogst de kleine uien uit te sorteren. Dan hou je een homogenere partij over met uien die genoeg MH hebben opgenomen.”

Timing bespuiting
Met het voorgaande in gedachten heeft de teler twee aanknopingspunten om het juiste tijdstip voor de MH bespuiting te bepalen. “Het belangrijkste en meest gebruikte criterium is dat je spuit zodra 10% van het gewas gestreken is”, aldus van Mol. “Je kunt ook kijken naar de verhouding van de diameter van de bol en de nek, die moet minstens 3 staat tot 1 zijn. Als laatste houvast kun je de nek inknijpen net boven de bol; de nek moet zacht aanvoelen.” Vooral bij twijfel of er sprake is van natuurlijke legering of dat dit komt door de wind, kan het laatste criterium meerwaarde hebben.

Optimale uitvoering
Bij de MH-bespuiting draait alles om een optimale opname van het middel. Dat begint met een goede bedekking van het blad. “Gebruik dus veel water”, adviseert van Mol. “Liefst minimaal 500 liter. Het gewas moet na de bespuiting ook minstens 10 uur droog blijven. En zorg dat het gewas ook nog zeker 14 dagen groen en vitaal blijft na de bespuiting. MH heeft een sapstroom nodig om er voor te zorgen dat het middel in de bol komt. Dus ga nog zeker twee weken door met de ziektebestrijding.” Als de bespuiting wordt uitgevoerd na een langere droge periode, en de uien een dikke waslaag hebben, adviseert van Mol om een uitvloeier toe te voegen. “En zeker niet combineren met andere middelen”, waarschuwt hij. “MH spuit je altijd solo.”

Vroeg afzetten?
Bij ernstige twijfels over de bewaarbaarheid van een partij adviseert van Mol om de uien voor de feestdagen af te zetten. “En als het een ras is met een goede kiemrust en je zeker weet dat je ze voor de Kerst kwijt kunt, kun je overwegen om de MH-bespuiting over te slaan. Want wat bij de oogst niet optimaal is, wordt dat in de bewaring ook niet meer.”

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl   

Publicatiedatum: