De douane tussen Nederland en het VK: wat is er nu al afgesproken?

Harry Mulder zit als expert Europese douanewetgeving met veel mensen aan tafel om te praten over Brexit. Het doel: om ervoor te zorgen dat het bedrijfsleven na de overgangsperiode zoveel mogelijk kan doorgaan met handelen zoals het gewend is.

Hieronder staan 3 voorbeelden van getroffen maatregelen die het zakendoen vergemakkelijken. Desalniettemin blijft gelden: bereidt u goed voor op de douaneformaliteiten, want die komen er sowieso. De onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU zijn nog gaande.

1. Een nieuwe bepaling voor de veiligheidsaangifte
Aan de hand van de veiligheidsaangifte controleert de douane van de eerste haven in de EU of de goederen een gevaar kunnen vormen voor de veiligheid van de EU. Voor Chinese goederen moet bijvoorbeeld 24 uur voor vertrek uit China een veiligheidsaangifte worden ingediend in de EU. Een land als Marokko ligt dichterbij en heeft daarom ook een kortere termijn voor indienen van de veiligheidsaangifte.

Voor het VK was nooit iets geregeld. Geen wonder, het land was lid van de douane-unie. Dat verandert per 1 januari 2021 als de overgangsperiode is afgelopen. Mulder: “In een nieuwe bepaling staat dat bij vervoer over zee 2 uur voor binnenkomst in de EU de veiligheidsaangifte moet worden ingediend.”

2. VK doet mee aan de regeling gemeenschappelijk douanevervoer
Het VK treedt ook toe tot de overeenkomst van het gemeenschappelijk douanevervoer. Goederen die bijvoorbeeld vanuit het VK naar Berlijn moeten, kunnen al in het VK onder de regeling “gemeenschappelijk douanevervoer” worden geplaatst.

Mulder legt uit hoe dit werkt: “Als ze met de ferry aankomen in Hoek van Holland, legt de Douane met een bliepje van de barcode vast dat de goederen het EU-grondgebied binnenkomen. De goederen rijden vervolgens door naar een groot bedrijf in Utrecht dat een vergunning van de douane heeft om goederen te mogen ontvangen onder de regeling douanevervoer. Dat bedrijf meldt dan aan de Douane dat goederen zijn aangekomen. Ze hoeven dus niet in de ferryhaven de importformaliteiten te vervullen.”

Zwitserland en Noorwegen zijn hier al sinds 1977 lid van. Servië, Turkije en Noord-Macedonië zijn tegenwoordig ook aangesloten.

3. Er zijn afspraken voor de handel rondom 31 december 2020
Wat gebeurt er rond de jaarwisseling met de Douane voor handel van en naar het VK?

“Stel dat vrachtwagens direct na Kerst vanuit het midden van het VK vertrekken, en ze komen op 1 januari 2021 of nog later aan in Nederland. Dan kunnen we die goederen nog steeds als Uniegoederen aanmerken zonder dat er douanerechten verschuldigd zijn, omdat het vervoer is aangevangen vóór afloop van de overgangsperiode.” 

Brexit Impact Scan
Wilt u een overzicht van alles waar u zich als ondernemer op moet voorbereiden? Doe dan de gratis Brexit Impact Scan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven