Nieuwbouw Koelhuis Dronten klaar voor perenoogst

De nieuwe koelfaciliteit van Exploitatie Koelhuis Dronten heeft haar testrondes achter de rug en heeft deze prima doorstaan. Gisteren (20-8-2020) was de feestelijke opening. De nieuwe koelcellen op ammoniakbasis kunnen nu in gebruik worden genomen. “We zijn klaar voor de nieuwe perenoogst”.Om precies te zijn gaat het om 12 cellen van 150 ton per cel, dus 1800 ton in totaal. Waarom ligt de nadruk van hun nieuwe koeling op peren? “Naar ons idee is er een tekort aan perenkoeling in Nederland, omdat de perenproductie toeneemt en verder gaat toenemen”, vertelt Aard. “Daarom hebben we gedacht: we moeten een koelhuis bouwen dat speciaal voor peren is. We kunnen dus echt perenkoeling aanbieden.”

Peren koelen is niet nieuw voor Aard en Greeke Roobaard. Ze waren in 2008 al één van de eersten met ammoniakkoeling op hun eigen bedrijf, dat vooral gebruikt werd voor de koeling van hun perenoogst. “Hierdoor heb ik ervaring opgedaan met wat het doet met de peren.” De energiezuinige koeling past bij hun milieubewuste bedrijfsvoering. Het pand is zo goed mogelijk geïsoleerd en ook hier komen nog zonnepanelen op het dak.Al vanaf het begin sinds de overname van het koelhuis in 2015 heeft het echtpaar flink geïnvesteerd. De faciliteit bestond toen uit twee gebouwen, één uit de jaren ’70 en een recentere bouw. “We zijn meteen begonnen met installaties vervangen. In het oudste koelhuis is asbest gesaneerd en op het voorste koelhuis zijn 1500 zonnepanelen geplaatst met een opwekcapaciteit van 0,5 megawatt.”

Nu is daar dus een derde koelhuis bij gebouwd. “De oudste koeling met 30 cellen (3 miljoen kilo) is nog steeds op freonbasis. Het grote koelhuis ervoor met 42 cellen (5 miljoen kilo) was een koeling met R134a, dat is vier jaar geleden vervangen. En de derde is dus op basis van ammoniak.” Aard vertelt dat de nieuwe koeling op de groei is gebouwd. “Met de installatie hebben we al rekening gehouden met een verdubbeling van het pand naar 24 cellen in totaal.”

Sinds de start in maart is de bouw soepeltjes verlopen. “Alle partijen hebben goed met elkaar afgestemd en samengewerkt”, vertelt Greeke. “De machinekamer is aangeleverd in een zeecontainer en kwam bijna kant-en-klaar aan op locatie.” Nu is dus ook het testdraaien prima verlopen. “We zijn er klaar voor! Onze corebusiness is opslag van appels en peren, maar we slaan ook andere producten op zoals bomen, bieslook, bloemkool, pastinaak, bloemen en boter. Men kan voor alle gekoelde en ongekoelde opslag bij ons terecht.”

Voor meer informatie:
Exploitatie Koelhuis Dronten
Tel: 0321-315588
Mob: 06-22486529
info@koelhuisdronten.nl
www.koelhuisdronten.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven