In de eerste helft van 2020 registreerde Mexico voor agro-foodproducten een overschot op de handelsbalans van 19%. Nog nooit behaalde Mexico zo’n groot balansoverschot voor het eerste semester van het jaar. De export steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2019 met 4,2% waardoor de totale exportwaarde 20,6 miljard USD bedroeg. De hoge exportwaarde van bier, avocado’s en tomaten droegen het meeste bij aan dit resultaat. Tegelijkertijd daalde de import met 2,6% naar een waarde van 13,2 miljard USD.
Toename export
Onderstaande cijfers betreffen vergelijkingen tussen het eerste semester van 2020 ten opzichte van het eerste semester van 2019. (Bron: Grupo Consultor de Mercados Agrícolas)
Wat betreft volume, vallen de volgende exportstijgingen het meeste op: ui en knoflook (+21,7%), avocado (+21,0%), tomaten (+18,6%).
Gemiddeld steeg de exportwaarde voor fruit met 2,2%.
Producten met de grootste toename in exportwaarde waren:
- Grapefruit (+51.3%), berries (+10.8%), ananas (+8.9%), mango (+7.1%), papaja (+2.2%).
- Producten met de grootste daling in exportwaarde waren: Limoen (-9.9%), aardbei (-5.7%), druif (-5.1%), sinaasappel (-0.4%).
- Producten met de grootste toename in exportvolume waren: Grapefruit (+33.8%), sinaasappel (+15.7%), berries (+14.2%), limoen (+14.0%), mango (+2.4%).
- Producten met de grootste afname in exportvolume waren: Ananas (-17.7%), druif (-4.5%), banaan (-3.5%), papaja (-2,3%) en aardbei (-1.2%).
Voor andere tuinbouwgewassen geldt een gemiddelde toename in exportwaarde van 2,1%.
- Producten met de grootste toename in exportwaarde waren: Groene tomaat (+24.9%), komkommer (+12.5%), wortel (+6.7%), rode tomaat (+4.0%).
- Producten met de grootste daling in exportwaarde waren: Meloen (-16.5%), sla (-13.2%), watermeloen (-10.3%), asperge (-4.0%), chilipepers (-3.1%).
- Producten met de grootste toename in exportvolume waren: Ui (+31.8%), chilipepers (+2.4%), wortel (+2.2%), asperge (+1.8%).
- Producten met de grootste daling in exportvolume waren: Meloen (-16.7%), sla (-16.0%), watermeloen (-12.0%), broccoli (-9.4%), rode tomaat (-5.1%), groene tomaat (-2.7%), courgette (-2.1%).
Bron: Agroberichten Buitenland