Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Origine Cévennes ziet het nieuwe seizoen met optimisme tegemoet

2020: mooi seizoen voor de zoete ui van de Cevennen

De 2020-oogst van de zoete ui uit de Cevennen is in volle gang en het begin van de afzet van deze BOB-producten markeert het begin van een seizoen dat er veelbelovend uitziet. De kwaliteit van de uien is erg goed. Origine Cévennes voorziet een stijging van de volumes en ziet het nieuwe seizoen vol nieuwe kansen met optimisme tegemoet met een gloednieuw managementteam.

De zoete ui uit de Cevennen is opnieuw op de markt
De zoete ui uit de Cevennen is weer op de markt. De afzet van deze BOB-producten (beschermde oorsprongsbenaming) is begonnen op maandag 17 augustus, ongeveer dezelfde datum als vorig jaar. Het planten vond iets eerder plaats dankzij de zeer mooie weersomstandigheden in april en ondanks de lockdown die eigenlijk geen invloed had op de ‘uitplantwerkzaamheden’. De gewassen volgden wat het uitplanten betreft na het slechte weer in juni verder hun gebruikelijke kalender. Enerzijds veroorzaakte de zware regenval op sommige percelen diepe geulen en zeer plaatselijke verliezen. Anderzijds had deze geen invloed op het teeltpotentieel op nationaal niveau. De regenval vertraagde enkel de groei van de bollen. Ook hielp deze regenachtige periode bij het aanvullen van de waterreserves en bij het moeiteloos tegemoet komen aan de irrigatiebehoeften van de gewassen.

De ramingen rondom de afzet zien er iets positiever uitzien dan die van voorgaande jaren
Dit jaar is de sanitaire kwaliteit van de rode ui bijzonder goed en lijkt deze ui bijzonder lang houdbaar te zijn – tijdens de hele oogst- en afzetperiode die nog tot maart duurt. Dit maakt ook dat de ramingen rondom de afzet er iets positiever uitzien dan die van voorgaande jaren. De opbrengsten komen namelijk uit op ongeveer 2.500 ton. In 2019 was dit nog 2.200 ton en in 2018 nog 2.100 ton.

Er zit een tamelijk groot verschil in de maten. Er is een groot aantal uien met maat 7/8 om aan ‘het hart van de markt’ te kunnen voldoen, maar ook een groot aantal kleinere uien die hierdoor beter zijn aangepast aan de netverpakkingen en de trayverpakkingen.

Een nieuw managementteam
Origine Cévennes ziet dit nieuwe seizoen optimistisch en met een nieuw managementteam tegemoet. De vernieuwing van de raad van bestuur heeft ertoe geleid dat Gaëtan Reilhan tot voorzitter is gekozen. Deze jonge, sinds 2014 in de stad Mandagout gevestigde teler, is al een aantal jaar bij Origine Cévennes betrokken.

Thomas Vidal is de nieuwe manager geworden. Na 12 jaar ervaring in de detailhandel, gevolgd door 10 jaar investeren in het lokale openbare leven, is Thomas er helemaal klaar voor is om deze uitdaging aan te gaan. Thomas beschikt niet alleen over de juiste professionele vaardigheden, maar heeft daarnaast een sterke binding met de Cevennen. Hij is ook zeer goed bekend met de zoete ui van de Cevennen, een product met erkende kwaliteiten dat de aandacht van een trouwe klantenkring van supermarkten tot restaurants en gespecialiseerde retailers weet te trekken.

Langs de route van de Tour de France
Voor de 2020-editie van de Tour de France nemen telers van zoete uien uit de Cevennen deel aan de « Les agriculteurs aiment le tour »- wedstrijd, georganiseerd door het FNSEA-netwerk, in samenwerking met de organisatoren van de Tour de France. Ze zien u graag op donderdag 3 september met Marc Delpuech op de velden tussen Cap de Coste en Le Castanet (D11A) om er samen een hopelijk onvergetelijke dag van te maken. (Neem voor informatie en het je inschrijven voor het evenement, contact op met Richard Fesquet 06 19 22 45 53).

Over de ui uit de Cevennen
In het westen van het departement Gard, in de zuidelijke Cevennen, tussen Mont Aigoual en de Languedoc, wordt de zoete ui van de Cevennen geteeld. Sinds 2008 is deze vorm van eenkoornteelt in het bezit van een BOB-aanduiding (beschermde oorsprongsbenaming). De teelt vindt plaats binnen een gebied dat uit 30 gemeenten bestaat die verantwoordelijk zijn voor een verscheidenheid aan lokale producten en beschikken over unieke knowhow. De eenkoornteelt was in de jaren tachtig bijna verdwenen, maar heeft nu een nieuwe economische dynamiek gekregen met de oprichting van de Origine Cévennes, een coöperatie die 100 kleine telers verenigt.

Over de ui uit de Cevennen
In het westen van het departement Gard, in de zuidelijke Cevennen, tussen Mont Aigoual en de Languedoc, wordt de zoete ui van de Cevennen geteeld. Sinds 2008 is deze vorm van eenkoornteelt in het bezit van een BOB-aanduiding (beschermde oorsprongsbenaming). De teelt vindt plaats binnen een gebied dat uit 30 gemeenten bestaat die verantwoordelijk zijn voor een verscheidenheid aan lokale producten en beschikken over unieke knowhow. De eenkoornteelt was in de jaren tachtig bijna verdwenen, maar heeft nu een nieuwe economische dynamiek gekregen met de oprichting van de Origine Cévennes, een coöperatie die 100 kleine telers verenigt.

De opbrengst van 2.400 tot 2.800 ton per jaar blijft binnen de uienwereld vertrouwelijk, maar wordt binnen de gastronomische wereld als de belangrijkste gezien. De zoete ui uit de Cevennen is niet alleen een smaakmaker, maar vooral ook een groente. De ui is zoet, sappig, knapperig en niet bitter. De groente kan zowel rauw als gekookt worden gegeten en onderscheidt zich van andere uien door een mooie parelwitte kleur en druppelvorm.

De kwaliteiten van de uien zijn afkomstig van eigen grond. Het is de enige uiensoort die op terrassen wordt geteeld, op zeer kleine percelen, ondersteund door droge stenen muren. Hierdoor is er weinig ruimte voor mechanisatie. In totaal zorgen meer dan 2.000 terrassen – lokaal ‘bancels’ –genoemd, voor een uitzonderlijk landschap, vooral aan het begin van de zomer, op het moment dat de gewassen nog erg groen zijn.

Voor meer informatie:
Sylvie Montahut
Telefoonnummer: 06 43 35 91 16
s.montahut@gmail.com