Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alle proeven weer gerooid

Proefrooien in volle gang

De accountmanagers van De Groot en Slot zijn, net zoals voorgaande jaren, ook dit jaar weer volop bezig om de proeven te oogsten. Met deze proefrooiingen kunnen indicaties worden verkregen van de beste locatie voor onze eigen (nieuwe) genetica maar kan ook een vergelijking worden gemaakt met rassen van andere zaadhuizen. Het doel is om voor de individuele teler het beste ras te adviseren dat past bij zijn grond en teeltdoel.

Elk jaar voeren de accountmanagers in het gehele land zo’n 400 à 500 proefrooiingen uit, waarbij een vast aantal vierkante meters wordt opgerooid en gewogen. Deze uien gaan vervolgens in kistenbewaring waar ze ‘gepest’ worden. Dat ‘pesten’ ziet er als volgt uit: eerst opstoken naar 30 graden, daarna terug koelen en later in het jaar nogmaals opstoken naar 30 graden. Eind januari/begin februari worden de uien dan gesorteerd en getarreerd. De telers krijgen vervolgens een terugkoppeling waarin o.a. wordt gemeld hoe de rassen er netto uitgekomen zijn.

"De eerste indicaties krijgen we momenteel al door. De bruto gewichten worden doorgegeven aan de telers. Als er momenteel bijv. al 10 ton verschil is per hectare, is het aannemelijk dat dit verschil in januari nog steeds ongeveer hetzelfde zal zijn", aldus De Groot en Slot. 

"Onze nieuwe rassen als Hyroad, Hytune en Hysinger lopen ook mee in de proeven en de eerste indrukken zijn erg positief! Hyroad heeft zich de laatste jaren al gekenmerkt als een zeer harde en huidvaste bewaarui en heeft dat op diverse plekken in het land ook al bewezen. Er is voor dit ras dan ook een toenemende vraag. Hytune (heel vroeg ras en veel kilo’s) en Hysinger (een later ras en uitstekend geschikt voor droge gebieden) zijn nu breed beproefd en zien er ook veelbelovend uit. Let bij het plannen voor de teelt van deze rassen wel op: er is slechts een beperkte hoeveelheid zaad beschikbaar", besluit het bedrijf. 

Voor meer informatie:
De Groot en Slot
1720 AA Broek op Langedijk
0226 33 12 00
[email protected]  
www.degrootenslot.nl  

Publicatiedatum: