Broere Beregening:

"Uitstekende resultaten met druppelirrigatie in uien"

In samenwerking met uienverwerker Monie uit Nieuwdorp en loonbedrijf Knuit heeft Broere Beregening dit seizoen een druppelirrigatie proefveld in uien aangelegd. Het betrof een perceel aan de Oudelandse weg te Heinkenszand. In dit veld is een vak gemaakt van 2 ha waarin driptapes voor irrigatie zijn aangelegd. Het overige deel werd beregend met een beregeningskanon. Hierdoor kon goed vergeleken worden, wat de meeropbrengst van druppelirrigatie is t.o.v. traditioneel beregenen. De tapes zijn kort na het zaaien aangebracht in een aparte werkgang. De watervoorziening was vanuit een diepdrain.

De Hortigreen driptapes leveren per dripper 0,6 liter water per uur. De drippers zitten om de 40 cm, waardoor er een capaciteitsvraag is van 1,5 l water per meter tape per uur. Met twee tapes op een bed van 1,5 meter kan er per uur 2 mm water gegeven worden. Om dit mogelijk te maken, leverde de pomp 40 m3 per uur voor de 2 ha. Dit komt goed overeen met de capaciteit van veel diepdrains in Zeeland. Vanwege de zeer kleine openingen in de driptapes is  goede filtratie van het water zeer belangrijk. Bovendien werd salpeterzuur toegevoegd om ijzer in het water in oplossing te houden ter voorkoming van dichtslibbing van de tapes.

De bovenstaande foto is van het veld genomen op vrijdag 21 augustus jl. Het verschil tussen het ge├»rrigeerde en het beregende deel is zeer goed te zien. Inmiddels is het perceel geoogst. Van het perceel zijn monsters genomen. De resultaten en de monsters gaan we a.s. woensdag 2 september verwerken en zijn te zien op de druppelirrigatie demo dagen bij uienverwerker Monie. 

Druppel irrigatie heeft vele voordelen

 • Iedere druppel water wordt benut door de plant, geen last van wind of verdamping vanuit het gewas
 • Bodemvruchtbaarheid blijft op peil, doordat er slechts 2 mm per uur water wordt gegeven
 • Mogelijkheid tot toediening van meststoffen
 • In het beregeningsseizoen vraagt het weinig arbeid
 • Irrigatie werkt met lage druk en kost daardoor minder energie
 • M.b.v. op afstand bestuurbare afsluiters en procescomputer is druppel irrigatie volledig te automatiseren

Meer over druppelirrigatie bij uienverwerker Monie tijdens de uiendagen
"Vanwege Corona is het helaas voor toeleveranciers niet mogelijk om informatie te geven op de uiendagen a.s. donderdag en vrijdag. Er zijn geen stands. Gezien de grote belangstelling voor druppelirrigatie zal Broere Beregening op het terrein van uienverwerker Monie u verder bijpraten over de mogelijkheden van irrigeren en fertigeren. Broere Beregening heeft reeds jaren ruime ervaring in druppel irrigatie en zeer nauwe contacten met producenten van irrigatieproducten in Zuid-Europa. Onze uitgebreide producten range verkopen wij onder de naam Hortigreen. Vooral afgelopen jaar hebben wij diverse projecten aangelegd in uien. Combineer daarom uw bezoek aan de uiendagen met een bezoekje aan Monie, Hertenweg 61 te Nieuwdorp", aldus Broere Beregening.

Te zien is o.a.:

 • diverse soorten driptapes
 • verdeelleidingen
 • aanvoerleidingen
 • koppelingen
 • filters
 • pomp unit voor onttrekking uit diepdrains
 • Driptape legger
 • etc.

"Verder geven wij uitleg over de proeven bij Loonbedrijf Knuit (irrigeren versus beregenen) en Waverijn (irrigeren onder de bouwvoor). Tip: Heeft u plannen voor volgend jaar neem dan een plattegrondje  mee van uw uienperceel."
Uiteraard houden wij de corona maatregelen in acht en dient u zich vooraf aan te melden via:

Ruben Loef, ruben@broereberegening.nl of 0619766678
Wim Menu. wim@broereberegening.nl of 0651925908

Wij zijn aanwezig op de volgende tijden:
donderdag 3 september: 12.00-17.00 uur
vrijdag 4 september 10.00 - 17.00 uur

Voor meer informatie:
www.oniontoday.com
https://www.hortigreen.nl/uiendemo 

 


 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.