In gesprek met Heinz Düpmann, Düpmann GmbH & C. KG.:

Gemiddelde oogst en een spannende markt voor uien verwacht

De Duitse uienoogst staat voor de deur en de kansen op een normaal seizoen zijn goed: "We verwachten een heel normaal jaar", vertelt Heinz Düpmann, directeur van Düpmann GmbH & Co. KG.

De hitte en droogte in de zomer van 2018 hebben tot in seizoen 2019 ernstige uitwerkingen op de uienmarkt gehad. Nu lijkt de shock achter de rug te zijn. "We rekenen op een gemiddelde oogst en een stabiele afwikkeling van de contracten. Verder moeten we nu afwachten."


De uien zijn klaar om geoogst te worden

Tussentijds was het seizoen iets gespannen voor de verwerkende industrie: "Diepgevroren producten uit Polen hebben druk op de ketel gezet. Er waren grote hoeveelheden vroege uien die de markt overspoelden. Inmiddels is de situatie gelukkig echter weer tot rust gekomen en gaan we ontspannen het nieuwe seizoen in."

Nederland is de grootste speler op de uienmarkt. De ongunstige weersituatie in het zuiden van het land heeft ook uitwerkingen op de vroege partijen uit Duitse teelt gehad, weet Heinz: "Nederlandse handelaren hebben grote hoeveelheden vroege uien uit Duitsland bijgekocht, in zoverre deze beschikbaar waren. Daarvoor werden ook goede prijzen betaald. Zo moet de oogstdaling door de droogte tussen maart en mei van dit jaar, vooral in Zeeland, gecompenseerd worden.“ Nu hoopt men dat exportbestemmingen zoals Brazilië de gebruikelijke hoeveelheden afnemen, en de markt niet in het volgende voorjaar overspoeld wordt.


Een selectie van de snijopties van het bedrijf

Het coronavirus heeft natuurlijk ook uitwerkingen op de uiensector: "Iedereen heeft geleden en er heeft zeker niemand zijn zakken gevuld.“ Het grootste zorgenkind in dit opzicht is Spanje: "De Spaanse uien zijn zeer dik en worden daarom vrijwel uitsluitend in de horeca gebruikt. De hoofdafnemers Duitsland, Groot-Brittannië en België moesten allen hun horecabedrijven tenminste deels sluiten om de pandemie in te dammen. Momenteel zien we weer een herstel, het loopt echter nog lang niet zoals voor de crisis. Dat zal nog interessant worden.“

Het seizoen 2020/21 is het eerste seizoen waarin de uien ook bij de nieuwe vestiging van Düpmann GmbH & Co. KG in Borgholzhausen verwerkt worden. Het was een lange weg daar naartoe, vertelt de directeur. "De installatie is sinds tweeënhalf jaar in gebruik. Geleidelijk hebben we al onze convenience-lijnen daar naartoe verplaatst en de uien zijn nu eindelijke ook in hun nieuwe verwerkingsbedrijf aangekomen.“


De eerste grondstofinname via het innamestation in Borgholzhausen, midden augustus

Voor meer informatie:
Heinz Düpmann
Düpmann GmbH & Co. KG.
Am Teuto 18
33829 Borgholzhausen
+ 49 (0) 54 25/93 24 62-111
h.duepmann@duepmann.de  
https://www.duepmann.de/  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven