De Nieuw-Zeelandse uienoogst was in 2020 van hoge kwaliteit en leverde goede opbrengsten op. De beschikbaarheid was over het algemeen hoog, hetgeen tot nu toe heeft geresulteerd in een recordexport. Tot eind week 35 werden er 192.000 ton uien geëxporteerd, waarmee het hoogste jaartotaal van de afgelopen acht jaar, dat 187.000 ton bedroeg, werd overtroffen. De areaalgroei was het sterkst op het Zuidereiland en in Eastern Bays. Het areaal in het uienteeltgebied Pukekohe bleef stabiel.
"De vroege vraag vanuit Europa was in februari en maart erg sterk omdat retailers de afzet zagen stijgen als gevolg van de Covid-19-lockdowns," zegt Kelvin Bezuidenhout, general manager international bij Southern Fresh Produce.
"Er werden grotere aantallen besteld en de export naar Europa groeide naar hetzelfde niveau als tijdens het door droogte getroffen seizoen. De eerste uien werden in hoog tempo afgezet maar toen de afzet vertraagde had dit een nadelig effect op de prijzen."
Indonesië blijft een belangrijke markt voor Nieuw-Zeeland en toen de uitgifte van importvergunningen vertraging opliep, werden alle verpakkers hierdoor geraakt. "Nadat de problemen met de uitgifte waren opgelost, dankzij overleg tussen beide regeringen, kon Nieuw-Zeeland een einde maken aan de tekorten op de markt en de hoge consumentenprijzen. Tot nu toe werden er 37.000 ton uien naar deze markt geëxporteerd en dit aantal is vergelijkbaar met de recordexport van 2017 maar dan met het verschil dat het afzetvenster nu korter was."
Japan en Taiwan waren volgens Kelvin wat terughoudender met de inkoop vanwege grote binnenlandse oogsten en de grote import uit de VS. "Maleisië heeft grote aantallen afgenomen, evenals Singapore en Hongkong. We leveren ook jaarrond aan de eilanden in de Stille Oceaan."
In Europa was het leeuwendeel van de Nieuw-Zeelandse uien bestemd voor de retail, waardoor het wegvallen van de foodservicemarkt niet zo sterk gevoeld werd. De gevolgen van de tragere afzet van binnenlandse uien via hospitality-kanalen beperkte de afzetmogelijkheden echter wel.
"Op sommige Aziatische markten, zoals in Japan, worden Nieuw-Zeelandse uien vooral gebruikt in de horeca en hier zagen we de vraag dalen. In Nieuw-Zeeland zelf heeft dit ook gevolgen gehad op de afzet en handel."
De impact op het zeetransport was minimaal. In sommige havens was er wel sprake van enige problemen met de rotatieschema's en feederschepen. Dit was vooral het geval in havens aan de Middellandse Zee.
"Het planten voor dit seizoen is nu voor ongeveer 85% voltooid. Het weer was over het algemeen goed, met zachte temperaturen in de winter en voldoende neerslag. De ontkieming verloopt ook goed. We hebben echter nog een lang groeiseizoen voor de boeg en het weer is onvoorspelbaar. De verwachting is dat het totale uienareaal in Nieuw-Zeeland gelijk of iets kleiner zal zijn dan vorig seizoen."
Voor meer informatie:Kelvin Bezuidenhout
Southern Fresh Produce Limited
Tel: +64 9 237 0103
kelvin@onion.co.nz
www.sofresh.co.nz/