Piet van Liere (FlevoTrade Dronten):

"Het totale exportvolume aan uien zou dit jaar nog weleens flink tegen kunnen vallen"

Tholen - "Mijn vader zei altijd: Het uienboek dat schrijf je elke dag opnieuw. Geen dag is hetzelfde. En veel dingen lopen anders dan dat je vooraf zou denken. Dit jaar is daar ook weer geen uitzondering op", vertelt Piet van Liere van Flevotrade Dronten. Hij maakt in dit interview de seizoensbalans op van het groeiseizoen tot de huidige export.

"Het was weer een bijzonder groeiseizoen. In het voorjaar is het natuurlijk enorm droog geweest en dat maakte dat het zaaien nog nooit zo lastig is geweest als dit voorjaar. Vooral op de zware gronden kostte het veel moeite om een fatsoenlijk zaaibed te krijgen. Dat zorgde voor een hele slechte opkomst, hoewel dat wel erg verschilde per perceel. We hebben nog nooit zoveel stadia in een ui gehad als dit voorjaar", blikt Piet terug.

Onvolgroeide uien
"Gelukkig hebben we na die enorme droogte toch nog regen gekregen, anders was de opbrengst werkelijk waar desastreus geweest. Wel is het zaad dit jaar enorm laat gaan kiemen. Men zegt weleens 'een ui in mei wordt een prei', maar dat is dit jaar ook zeker waarheid geworden, want het heeft geleid tot veel onvolgroeide uien, waar je niks mee kunt. Daarnaast hadden we nog eens te maken met verschrikkelijk veel groeistoornissen door de matige structuur en de achteruitgaande water kwaliteit, want er is veel beregend met zout water. Meer dan andere jaren waren er dit jaar percelen die totaal niet wilden groeien."

"De opbrengsten zijn nog nooit zo wisselend geweest als dit jaar. Er zijn percelen met enorm goede opbrengsten, maar er zijn er ook waarvan ik denk dat ze omgeploegd gaan worden. Het varieert zo'n beetje tussen de 0 en 100 ton", vervolgt Piet. "De lichte gronden geven over het algemeen nog leuke opbrengsten, maar op de zware percelen was dat veelal niet het geval. De zeer dunne stand van het voorjaar zal ervoor zorgen dat de opbrengsten niet mee gaan vallen. De plantuien hebben nog redelijke kilo's gegeven, maar in de zaaiuien valt de grofte erg tegen."

"Ook de kwaliteitsproblemen nemen toe. Fusarium, scheurkontjes; de kwaliteit is dit jaar echt wel een issue en dat heeft allemaal met de groei en bodemstructuur te maken. Wat er nu geoogst wordt, ziet er niet verkeerd uit al is het in bepaalde teeltgebieden nog erg nat. Ik verwacht dat het totale exportvolume nog weleens behoorlijk tegen zal kunnen vallen dit jaar! Wel is de vergelijking met twee jaar geleden die veel mensen maken in mijn ogen onterecht. Toen was er wereldwijd sprake van droogte, dat is dit jaar niet het geval."

Afrika, Verre Oosten, Brazilië
"Qua export is de start van het seizoen erg goed verlopen. De eerste weken zijn er al 114.000 ton uien geëxporteerd, ruim 7.000 ton meer dan vorig jaar. Als je ziet dat het exportvolume dit jaar een stuk minder zal zijn, lopen we dus al direct een heel eind voor. Afrika trekt de kar, maar er gaan ook redelijk wat uien naar het Verre Oosten toe en ook onze Braziliaanse vrienden kloppen aan de deur. Dat zijn weliswaar nog geen concrete orders, maar de belangstelling is er niet voor niets."

"Verder zien we in Polen hetzelfde beeld als in Nederland. Daar is het vroege segment helemaal niet tegengevallen, maar men gaat ook daar met de hoofdoogst problemen krijgen in zowel volumes als kwaliteit. Vorig jaar is er natuurlijk een enorm volume naar Polen geëxporteerd en ook nu klopt men al bij ons aan de deur. Met de genoemde kwaliteitsproblemen die we hebben, kan de Poolse vraag weleens een hele mooie ondergrens in de markt geven en dat kunnen we vandaag de dag goed gebruiken. Al met al liggen er voor dit seizoen weer prachtige kansen", besluit Piet.

Voor meer informatie:
Piet van Liere
FlevoTrade Dronten
Staalwijk 15-17
8251 JP Dronten
+31 321 387 170
info@flevotrade.nl 
www.flevotrade.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven