Proefrooiing Fontane en Challenger in België

Aardappelopbrengst onder het meerjarige gemiddelde

Op 7 en 8 september deed het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) een proefrooiing met het ras Fontane op 31 percelen en Challenger op 18 percelen die verspreid door België liggen.

Fontane
De totale opbrengst voor de Fontane ligt momenteel op 45 ton/ha, 3 ton meer dan 2 weken geleden en 3 ton onder het meerjarige gemiddelde (2014-2019). Een derde van de percelen komt boven het meerjarige gemiddelde uit. De partijen halen ondertussen een gemiddelde van 37 ton/ha in de sortering  boven de 50mm. Het onderwatergewicht ligt tussen de 369 en 474 gram/5 kg (gemiddeld is dat 410 gram/5 kg) 

Challenger
De totale opbrengst komt uit op 42 ton/ha met 26 ton/ha in de sortering boven de 50mm, dat is 63%. Sinds de laatste proefrooiing 2 weken geleden is de Challenger toegenomen met 3,4 ton/ha wat echter voor dit ras weinig is. Het meerjarige gemiddelde ligt op 52 ton/ha met 41 ton/ha in de sortering boven de 50mm.

Volgens het PCA is dit het moment om te beginnen met de loofdoding. Rooien en inschuren zit er volgens het proefcentrum voor de meeste regio's niet in. Het wordt wachten op voldoende regen om kwaliteitsvol rooiwerk te kunnen verrichten. 

Bron: PCA, Landbouwleven


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven