Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Garos en Paul O'Connor, Restrain:

"CIPC-deadline nadert, wij hebben het beste alternatief in huis"

Tholen - Sinds 1 januari 2020 geldt een verbod op CIPC in de Europese Unie. De uiterste gebruiksdatum voor onder meer het bewaren van aardappelen met CIPC is vastgesteld op 8 oktober 2020. D-day nadert dus voor de telers. Dirk Garos en Paul O'Connor van Restrain vertellen over de grote doorbraak die ze momenteel maken met ethyleen, maar geven ook een waarschuwing af. "Niet alle telers hebben al een alternatieve oplossing voor CIPC, echter de tijd dringt!"

CIPC-verbod 10 jaar eerder verwacht
"Wij hadden het CIPC-verbod al tien jaar eerder verwacht, maar nu gaat het dan echt gebeuren. Voordeel van deze lange periode is dat we nu goed voorbereid zijn. Vier jaar terug hebben we onze nieuwe prototypes ontwikkeld, die we geheel in eigen huis bouwen. We hebben zware investeringen gedaan, maar kunnen hierdoor wel altijd leveren. Momenteel hebben we bijna 4.000 machines gebouwd, en hebben genoeg op voorraad staan voor komende bewaarseizoen. We zijn hard bezig om een groot deel van de markt te voorzien met Restrain systemen, te beginnen in de grootste Europese aardappel producerende landen Engeland, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland", vertelt Dirk. "Maar we leveren ondertussen al in bijna veertig landen en hebben inmiddels ook toelating voor gebruik in de Verenigde Staten."

"Natuurlijk zijn er alternatieven op de markt, of het nou de veldbehandeling MH, citrusolie, muntolie of 1,4sight betreft. Het grootste voordeel van ethyleen is dat je het heel eenvoudig kunt toepassen. Wij leveren een plug-and-play systeem (Restrain generator met sensor) en ethanol erbij. De machine heeft een capaciteit tot ca 5.000 ton. De verdeling is geen issue, want ethyleen is een dynamisch gas en daardoor kunnen telers verzekerd zijn dat iedere aardappel in de bewaring ethyleen krijgt toegediend, ongeacht de staat of grootte en vulgraad van de bewaring. Dat maakt ethyleen zo goed inzetbaar. Ethyleen is een natuurlijk gas - bijvoorbeeld uit appel en tomaat - dat in een zeer  lage concentratie wordt verspreid. Extra voordeel ten opzichte van andere middelen is dat ethyleen niet stinkt", vertelt Paul. Bovendien is het economisch het beste alternatief in de markt. We zijn vier tot zes keer goedkoper dan elk alternatief van CIPC", betoogt Dirk.

Certificaat
In de aardappeleconomie is er sinds de Corona-uitbraak het nodige veranderd. "Tot februari vertoonde de wereldmarkt van frietaardappelen enorme groeicijfers. Iedereen was positief en de verwerkende industrie beloofde de extra kosten voor kiemremming te ondersteunen. Daar zie je men nu toch op terug komen nu de frietmarkt tijdelijk stagnerend is. Voor ons als Restrain heeft dit de groei die we doormaken overigens alleen maar versneld, daar wij de meest economische oplossing zijn. Restrain levert haar oplossing op basis van lease en gebruik, dus zonder extra investeringen voor de teler. We focussen ons daarbij op een drietal rassen, namelijk Agria, Fontane en Markies, wat de belangrijkste rassen zijn voor de frietindustrie. Deze rassen zijn uitvoerig getest en bij een juist gebruik zijn de resultaten goed. Hoewel het inzetten van de Restrain oplossing niet ingewikkeld is, laten we telers die ethyleen gaan gebruiken wel eerst een certificaat halen. Wij ondersteunen ze met online trainingen, zodat zij op hun eigen moment met ethyleen kunnen kennismaken en de situatie kunnen vertalen naar hun praktijksituatie."

"Telers moeten nu echt gaan handelen, dat is op dit moment  het belangrijkste. Men is tientallen jaren gewend geweest aan CIPC en nu moet men leren omgaan met nieuwe middelen. Met ethyleen hebben we een bewezen alternatief in huis. Zo zijn we vier jaar terug met de grootste frietproducent in Engeland gestart en inmiddels hebben we 100% van de Britse aardappelen bij hen onder contract, dus blijkbaar doen we iets goed", zegt Paul O'Connor.

Feiten vertellen
"In Nederland heb je nogal wat tussenhandelaren, adviseurs en consultants die traditioneel hun commissie krijgen bij de verkoop van kiemremmers. Wij doen dat niet en leveren altijd rechtstreeks aan de eindgebruiker. We weten dat er negatieve verhalen over onze oplossing rondwaren. Wat wij hier tegen doen? Feiten blijven vertellen, test resultaten van onafhankelijke proefstations delen. En belangrijker nog zijn onze klanten. Die delen graag hun positieve ervaringen over het toepassen van onze oplossing. “Hoeveel meer bewijs heb je nodig dat het werkt?” zegt Paul lachend.

"Op dit moment zijn we in Nederland nog geen speler voor de supermarkten. Dit heeft alles te maken met het feit dat een zakje tafelaardappelen 14 dagen kiemvrije houdbaarheid moet hebben. Dat is zonder CIPC onmogelijk. Omdat de reis van aardappel bij de teler naar het schap in de supermarkt al 3 dagen duurt en kieming vanaf dag 7 begint, pleit Restrain ervoor dat aardappelen een dagvers product worden. Hierdoor is er niet alleen minder voedselverspilling, het is ook gezonder voor de consument. Restrain heeft hier al sinds 2004 ervaring mee in Engeland."

Voor meer informatie:  
Paul O’ Connor
Restrain
Mob: +31 6 23 93 57 14
Paul.oconnor@restrain.eu.com 
www.restrain.eu.com