Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Ton van Raaij, Finis-Eillert

“Met uienschiller voor kleine uien kunnen we het rendement terug verhogen”

Het industrieel uien schillen is een arbeidsintensief proces en in het schillen van kleine uien gaat meer tijd zitten dan in grote. Met andere woorden: hoe groter de ui, hoe meer rendement je eruit kunt halen. De laatste jaren echter worden de grote uien schaarser en neemt het rendement voor de industrie af.

Door de droge zomers valt de uienoogst steeds kleiner uit en zijn grote uien de laatste jaren schaars geworden. Het industrieel schillen van kleine uien is een arbeidsintensief en tijdrovend proces waardoor het rendement in de industrie afneemt. Finis-Eillert in Ulft zette het development team aan het werk om de schiller voor kleine uien te herontwerpen naar een volledig nieuwe machine.

De schiller voor kleine uien verwerkt uien vanaf ⌀40mm. De uien worden automatisch gepositioneerd waarna de kop en de staart afgesneden wordt. Messen krassen de buitenste laag van de ui in, zodat het laatste station de schil eraf kan blazen. De capaciteit van de schiller ligt gemiddeld op 18.000 uien per uur.

De schiller, specifiek voor kleine uien

Twee redenen
“Twee belangrijke veranderingen in de markt motiveerden ons om de schiller voor kleine uien te herontwerpen”, vertelt Ton van Raaij, CEO van Finis-Eillert. “Ten eerste zien we dat steeds meer uientelers de wens hebben hun voorraden te verwerken wat pas effectief is als je de gehele voorraad verwerkt, anders blijf je zitten met de kleine maten die je niet kwijt kunt. Ten tweede spelen de weersomstandigheden een rol. Door droogte op het verkeerde moment in het seizoen worden de uien steeds kleiner. Het verwerken van kleine uien is kostbaar en de arbeidskosten lopen op. Er was geen machine op de markt die deze uien effectief kon schillen en zo stonden we voor een uitdaging: Hoe zorgen we ervoor dat het schillen van de kleine uien winstgevend wordt? Ons R&D team ging hiermee aan de slag en inmiddels draait de machine wereldwijd bij verschillende bedrijven. We zien veel interesse in Europa maar ook overzee, zoals in Noord-Amerika en Azië”.

Volledig autonoom uienschillen
Finis-Eillert is al jaren marktleider op het gebied van uienschillen met de TopNotch, de schilmachine voor grote uien. Ton van Raaij: “We zijn continu bezig met het optimaliseren van onze machines. Momenteel ontwikkelen we een nieuwe versie van de vision technology in de TopNotch schilmachine. De verbeteringen zorgen voor meer flexibiliteit en een hogere nauwkeurigheid bij het automatisch richten van uien. De officiële productie is al gestart en de eerste nieuwe versies zullen eind 2020 geplaatst worden in zowel Europa als in Amerika. Onze visie is gericht op het volledig automatiseren van de uienschilmachine zonder het inzetten van personeel. We komen hier al dicht in de buurt. Het tekort aan personeel in de sector blijft een groot probleem, wij kunnen hier nu een oplossing voor bieden.”

t.vanraaij@finis.nl  

Dit artikel verscheen eerder in Primeur. Nieuwsgierig geworden? Neem een abonnement op het vakblad Primeur en we sturen u de september-editie nog op


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven