Marktrapport Oostenrijk KW 39:

"Aardappelen zijn er in overvloed in Oostenrijk, uienoogst valt mager uit"

De Oostenrijkse markt voor tafelaardappelen is nauwelijks veranderd ten opzichte van de voorgaande week. De hoofdoogst vordert snel en het beschikbare aanbod is navenant groot. De opbrengst van de belangrijkste rassen varieert sterk van regio tot regio, van bovengemiddelde resultaten in Opper-Oostenrijk tot minder dan 30 t/ha in Marchfeld. Bovendien veroorzaken draadwormen, verrotting en aantasting in sommige gebieden aanzienlijke problemen en verminderen ze de netto-opbrengst navenant. De afzet verloopt nog steeds niet spectaculair.

De binnenlandse vraag loopt gestaag op het gebruikelijke seizoensniveau. Het ontbreekt de exportmarkt aan nieuwe impulsen. Ook het prijsniveau blijft ongewijzigd. In Neder-Oostenrijk kosten gemiddeld geprijsde goederen meestal 12 euro/100 kg. Overmaten worden verkocht tegen 5 tot 8 euro/100 kg. Tot 18 euro/100 kg kan worden gehaald voor draadwormvrije, kleinverpakkende premiumproducten met AMA-kwaliteitszegel.

Magere uienoogst
De Oostenrijkse uienoogst de afgelopen dagen onder goede weersomstandigheden snel verlopen en is nu op veel plaatsen bijna voltooid. In Neder-Oostenrijk lijkt de zomeruienoogst dit jaar 20% onder het gemiddelde jaar te liggen. De binnenlandse vraag loopt constant op het gebruikelijke seizoensniveau en ook de exportprijzen zijn stabiel. Er is geen verandering in de producentenprijzen. Voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in de doos, werd aan het begin van de week 12 tot 15 euro/100 kg betaald, afhankelijk van de kwaliteit.

Stabiele wortelmarkt
De Neder-Oostenrijkse wortelmarkt blijft stabiel. De opbrengsten zijn momenteel goed afgestemd op de huidige vraag. Op de exportmarkt is het seizoen meestal rustig. Er is nog steeds geen sprake van marktdruk en de prijzen kunnen zich op het niveau van de vorige week handhaven.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven