Telers in Pacific Northwest kunnen problemen krijgen met drogen van uien vanwege natuurbranden

“Het voelt alsof je met je gezicht boven een kampvuur hangt."

Dit is de situatie waaronder telers in de regio Pacific Northwest, in de VS, momenteel moeten werken vanwege de rookdeeltjes van de natuurbranden in de staten Californië, Washington en Oregon die hun richting in drijven. 

"Vorige week was de rook dik," zegt Jared Gutierrez van Columbia Basin Onion, een in Hermiston (Oregon) gevestigde teler en verlader. "Het zicht was slecht en we konden misschien 500 meter vooruit kijken."

Maskers helpen
Ook was de luchtkwaliteit waarin de mensen buiten moesten werken zeer slecht. Vanwege de Covid-19-situatie droeg vrijwel iedereen een mondmasker en degenen die dit niet hadden, deden er één op omdat dit de enige manier was om was schone lucht in te ademen. Het voelde buiten alsof je te lang bij een kampvuur had gezeten."

Gutierrez merkt op de de weersomslag voor enige verbetering heeft gezorgd. De wind en regen hebben de luchtkwaliteit verbeterd. "Het is nog niet helemaal helder. Er hangt nog een soort nevel maar we kunnen al wel de blauwe lucht weer zien," zegt hij. 

Gutierrez denkt dat de omstandigheden geen nadelig effect op de gewassen zelf hebben gehad, hoewel in sommige regio's het rooien trager zal verlopen. Ik weet dat er regio's zijn, zoals Idaho en het oosten van Oregon, waar de rijping achterloopt. Wij planten en rooien onze uien ongeveer één tot twee weken eerder dus het grootste deel van onze oogst lag te drogen. Er was echter geen zonlicht en droge warmte om dit proces vlot te laten verlopen." Hij verwacht dat de oogst enkele dagen tot een week vertraagd zal zijn. 

Droogmogelijkheden
Aangezien zonlicht en droogte nodig zijn voor het drogen van uien, zijn telers in de getroffen regio's afhankelijk van de mate waarin zij hinder ondervinden van de rook.

"Zelfs als je de uien rooit, kun je ze soms ook tijdens de bewaring nog drogen. Er worden branders toegepast om de lucht te verwarmen, waarna deze weer wordt afgekoeld. Het is afhankelijk van het uienras en hoe groen de toppen zijn. Het is cruciaal om te controleren of de stelen droog zijn," zegt Gutierrez. "In deze regio's plaatsen veel telers hun uien in bakken of bulkopslag en dan wil je je uien natuurlijk wat droger van het veld halen."

Gutierrez zegt dat het rooien in de regio Columbia Basin nog twee weken zal duren. 

 

Voor meer informatie:
Jared Gutierrez
Columbia Basin Onion LLC.
Tel: +1 (541) 667-9472
Jared.Gutierrez@columbiabasinonion.com 
http://www.columbiabasinonion.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.