Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans Cool, Paul Cool

“Opbrengst uien dit seizoen bijna de helft lager dan in normaal jaar"

Tholen –  “Het rooiseizoen van de wortelen is weer aangebroken, maar het natte weer bemoeilijkt het rooien. Voor wortelen zelf komt de regen wel gelegen. De meeste wortelen zijn nog aan de fijne kant en door de regen die gevallen is kunnen ze nog wat groeien”, vertelt Frans Cool van Paul Cool. “Ondanks de fijne maten is de kwaliteit van de wortelen goed. Op dit moment zoeken we de partijen op die in wat lichtere grond zitten, zodat we wel wat kunnen rooien, maar ik verwacht dat de meeste wortelen nog even blijven zitten zodat ze op de juiste maat kunnen komen.”

De zomerperiode kenmerkte zich door hoge prijzen, waardoor de export niet van de grond kwam. “In de omringende landen lagen de wortelprijzen een stuk lager, waardoor er niet zoveel vraag was naar Belgische wortelen. Op dit moment is er meer vraag, liggen de prijzen lager en is de export op gang gekomen. Wij exporteren op dit moment naar Zuid-Europa, Frankrijk en Afrika, maar onze grootste markt is de binnenlandse markt”, aldus Frans. “Voor de export zijn de lagere prijzen wel gunstig, maar ten opzichte van de droge zomer die we hebben gehad, zijn de prijzen te laag. De opbrengst per hectare ligt gemiddeld een stuk lager dan in een normaal jaar. Zeker voor de teler zou het fijn zijn als de prijs voor wortelen wat zou stijgen.”

“Ook voor de uien geldt een lagere opbrengst dan normaal. De droge zomer heeft zeker zijn impact gehad. Kwalitatief zijn de uien wel goed, maar de opbrengst is gemiddeld 30 ton per hectare, terwijl dat in een normaal jaar 50 tot 60 ton is. We zien de laatste jaren de uienteelt in België groeien, maar de droge zomers spelen deze teelten parten. Zowel voor de wortel- als uienteelt wordt beregening steeds belangrijker, maar hier in België is dat een moeilijke zaak. Onze percelen liggen verder uit elkaar, is water schaarser en geldt er in droge tijden een oppompverbod. Onze gronden zijn daarentegen wel geschikt voor deze teelten, maar hebben de gewassen vocht en regen nodig. De laatste jaren ervaren we dit steeds meer als een probleem. Als dit fenomeen blijft voortduren, vrees ik voor veel teelten”, vervolgt Frans. “Toch proberen we de moed erin te houden en onze klanten te voorzien van mooie kwaliteit wortelen en uien. Zeker tijdens de coronacrisis hebben mensen lekkere en gezonde producten nodig. We hopen dat iedereen gezond blijft en dat we niet opnieuw in een lockdown gaan.”

Voor meer informatie:
Frans Cool
Paul Cool
Bevrijdingslaan 204
9200 Appels
+32(0)52 2154 46
Frans@coolpaul.be   
www.coolpaul.be