Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De groene vlieg, HLB

Uienvliegseizoen ten einde

Het uienvliegseizoen is afgelopen en inmiddels zijn de vangbekers weggehaald bij de percelen. In verband met het mooie weer zijn de vangbekers een week langer blijven staan dan in andere jaren.

Situatie per regio
Met het wegvallen van de insecticide coating van het uienzaad verdwijnt een bestrijdingsmogelijkheid van de uienvlieg en daarmee neemt de belangstelling voor de Steriele Insecten Techniek toe. Echter het succesvol toepassen van de steriele uienvliegen is alleen mogelijk als er in een regio voldoende dekkingsgraad is.

In Noord-en Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Groningen en Friesland is de druk van de uienvlieg met de inzet van de steriele vliegen goed onder controle te houden. Hierdoor kunnen we de druk relatief laag houden.

In Drenthe zijn we gestart met een aantal kerngebieden waar de Steriele Insectentechniek wordt toegepast. Met name op de percelen die dicht bij percelen liggen waar de druk vorig jaar hoog was liepen de aantallen uienvliegen snel op. Door extra steriele vliegen los te laten houden we de situatie beheersbaar.

De uienvliegdruk in zuid en oost Flevoland is beheersbaar al was het op enkele plaatsen nodig om extra steriele vliegen in te zetten. Ook viel op dat er secundaire uienvliegaantastingen waren. Is een plant al zwak door bijvoorbeeld een fusariumaantasting dan zijn deze planten extra aantrekkelijk voor de uienvlieg.

In de Noordoostpolder (NOP) neemt de druk de laatste jaren toe. In dit gebied worden intensief uien geteeld; bovendien zijn zilveruien en eerstejaars plantuien hier goed vertegenwoordigd. Omdat er in de laatste teelten veel planten/m2staan, zijn dit aantrekkelijke percelen voor de uienvlieg. Daarnaast is de reproductie van de uienvlieg hoger op de lichtere gronden. Deze combinatie (en de druk uit voorgaande jaren) zorgt ervoor dat de druk in bepaalde gebieden in de NOP zo hoog ligt, dat er aanvullende spuitadviezen worden gegeven (zelfs in de delen met voorheen lagere druk). Om in de toekomst in de hoge drukgebieden een goede bestrijding te geven, zal een combinatie van biologie en chemie moeten worden gevonden.

Verloop seizoen
De uienvlieg kan gedurende het hele seizoen schade blijven geven, maar de kans op schade wordt wel aanzienlijk minder naarmate de uien uitharden. Laat in het seizoen zien we dan ook meestal de vliegenschade in uien die al beschadigd of verzwakt zijn door andere oorzaken. De vermeerdering van de uienvlieg gaat het hele seizoen door. Het is dus van groot belang om de uienvlieg te blijven bestrijden. Als dit niet wordt gedaan, kan de druk sterk toenemen. Vandaar dat de Groene Vlieg vliegen blijft lossen tot in de derde vlucht om op deze manier te trachten de druk voor het volgende jaar zo veel mogelijk te verminderen. Dit is de reden dat we met de Steriele Insecten Techniek doorgaan tot het einde van het seizoen.

Seizoen 2021
Ook volgendseizoen verwachten we dat de belangstelling voor de Steriele Insecten Techniek zal groeien. Vanaf medio november starten onze adviseurs met het bezoeken of bellen van onze klanten om afspraken voor het volgend jaar te maken. Wilt u nu al meer informatie belt u dan gerust.

Voor meer informatie:
De Groene Vlieg
tel: +31 (0)321 317 118
www.degroenevlieg.nl
info@degroenevlieg.nl 

HLB
tel: +31 (0)593 582 828
www.hlbbv.nl
info@hlbbv.nl 

Publicatiedatum: