Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelhandelaar Johann Schmidt over de marktsituatie van dit jaar

"Continue areaaluitbreiding aardappelen leidt tot overaanbod en prijsdruk"

Vanwege de droogteproblemen van de afgelopen jaren en de hierdoor veroorzaakte oogstverliezen in de aardappelindustrie, besloten veel teeltbedrijven om hun bestaande arealen uit te breiden. De daaropvolgende grotere oogst heeft echter tot een aanzienlijk overaanbod op de aardappelmarkt geleid. Vooral in dit verkoopjaar dat door corona bepaald wordt, met een ontbrekende vraag vanuit de horeca en grootverbruikers, zorgen de overschotten voor aanzienlijke druk op de markt, ziet Johann Schmidt, aardappelhandelaar uit het Beierse Dinkelshausen.


Een blik op het aardappelmagazijn van de firma Schmidt.

De oogst van de middelvroege consumptierassen is vrijwel afgesloten: het Beierse Bureau voor de Statistiek in Fürth meldt dat de aardappeloogst dit jaar 15 procent boven het langjarig gemiddelde ligt. In Bayern kan men 1,9 miljoen ton aardappelen oogsten. Dat wil zeggen dat er voor iedere inwoner van Bayern zo'n 145 kilo aardappelen uit de eigen regio beschikbaar zou zijn. "Een licht bovengemiddelde oogst bij een goede kwaliteit", meent Johann. De prijzen zijn desondanks ver beneden gemiddeld: de prijs van industrieaardappelen schommelt gemiddeld rond de 5 euro per 100 kg, de prijs van consumptieaardappelen ligt afhankelijk van het ras rond de 6,50 euro per 100 kg. 


Johann Schmidt staat aan het roer van het Beierse familiebedrijf. Hij voorziet zijn klanten zowel van consumptieaardappelen alsook van industrieaardappelen.

Areaaluitbreiding & overaanbod
De actuele lage prijzen zijn volgens Johann heel eenduidig het gevolg van de snelle areaaluitbreiding in de afgelopen jaren. "De aardappelindustrie kampt in deze tijden van klimaatverandering vrijwel ieder jaar met droogteproblemen en bijbehorende oogstverliezen. Daarom werden de arealen in bijna alle belangrijke aardappelteeltgebieden van Duitsland de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid."

In dit uitzonderlijke jaar van corona wordt een aanzienlijk deel van de voorraden - zowel bij de industrie- alsook bij de consumptieaardappelen - helemaal niet gebruikt, omdat de afzet in de horeca en in het grootverbruik deels stilgelegd werd. Ook in de export zijn de gevolgen van de crisis te merken, vertelt Johann. "We exporteren veel naar Italië, maar exporteren ook de extra grote aardappelen naar Roemenië, Slovenië en Tsjechië. Extra grote aardappelen waren de afgelopen jaren gewild en daarom kreeg men er een goede prijs voor. Dit jaar is het precies omgekeerd en zijn de prijzen hiervoor laag."

Modern rassenspectrum
Ondanks de moeilijke omstandigheden in de actuele aardappelbranche gelooft Johann in het potentieel van de Beierse aardappel. "Zowel bij de consumptierassen - bijvoorbeeld Gala, Queen Ann en Belmonda - alsook de industrierassen zoals Agria en Fontane - wordt ons rassenspectrum continu verder ontwikkeld. Desalniettemin zoekt men nog steeds naar nieuwe resistente aardappelrassen."

De grootste uitdaging van de nabije toekomst zal volgens Johann nog steeds het aanbodprobleem zijn. "Het aardappelareaal moet gewoon gereduceerd worden, want bij deze prijsvorming kunnen de productiekosten nauwelijks gedekt worden. Helaas worden de bestaande grote bedrijven alleen nog maar groter en de marktomstandigheden worden hierdoor moeilijker", luidt het afsluitend. 

Voor meer informatie:
Schmidt Agrarhandel GmbH
Johann Schmidt
Dinkelshausen B29
86676 Dinkelshausen
Tel: 08435 / 16 92
Fax: 08435 / 16 90
Mobiel: 0171 / 6 42 22 75
E-mail: [email protected]  
www.schmidt-agrarhandel.com    

Publicatiedatum: