Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inzet van de roofwants ‘Orius laevigatus’ moet tripspopulatie onder controle houden

In de loop der jaren is schade aan uien, veroorzaakt door trips, een serieus probleem geworden. Niet alleen uien ondervinden hinder van de beestjes, ze vormen ook een probleem in de teelt van andere ui-achtigen als sjalotten en in prei.

Mits op tijd ingegrepen wordt, is de trips goed te bestrijden met chemische middelen als Batavia, Decis, Tracer of het ‘groene’ middel Flipper. De vraag is echter of deze middelen in de toekomst hun toelating behouden. Onder de noemer vergroening heeft Alliance in Nieuwkuijk een tweetal proeven aangelegd in zaaiuien en zaaisjalotten om zo de mogelijkheden van biologische bestrijding van trips te onderzoeken. Er wordt gebruik gemaakt van een natuurlijke vijand van de trips, de Orius Laevigatus. Alliance werkt hier voor samen met AgroBio, een Spaans bedrijf dat goede ervaringen heeft met de inzet van de Orius in uien percelen in Spanje.

De proefpercelen liggen in Hank en Zevenbergen, en zijn beiden een halve hectare groot. Op het perceel in Hank (in totaal 11 ha) staan zaaiuien, in Zevenbergen (6,5 ha) worden zaaisjalotten geteeld.

De Orius roofwants wordt al jaren met succes ingezet in de glastuinbouw als biologische bestrijder. Een effectieve manier, omdat de Orius in de kas blijft en het klimaat stabiel is. Buiten is dit een ander verhaal, en dus is het van belang dat er ten alle tijden genoeg voedsel voor de roofwantsen aanwezig is. Om hierin te voorzien, zijn een tweetal soorten bloeiende planten geplaatst in de proefpercelen. Het stuifmeel van deze zogenaamde bankerplants dient niet alleen als voeding, maar ook als schuilplaats in het relatief open gewas.

"Jammer genoeg is het Nederlandse klimaat niet uitermate geschikt is voor de bankerplants. Ook is het planten erg arbeidsintensief, en dus is Alliance op zoek naar een praktischer alternatief. Groenstroken rondom het perceel met bankerplants, of een stuifdek zaaien, lijken een veelbelovend alternatief", aldus het bedrijf. 

Na het afronden van de onkruidbestrijding zijn er 2x 50.000 hectare uitgezet. Het uitstrooien gebeurd handmatig, met als doel 5 Orius per m2. Tussen het uitzetten zat een week tijd, waarin zowel hoge temperaturen van 30 graden plus voorbij kwamen, als een pittige hagelbui met 70 mm regen. Voor de tweede uitzet is het aantal Orius, evenals de trips populatie geteld. Deze wordt nu wekelijks geteld om te kijken of de roofwantsen de trips populatie onder controle kunnen houden. Tot op heden blijkt dat de trips druk in het proefveld nagenoeg gelijk is aan de rest van de (met Batavia gespoten) percelen.

De roofwantsen worden in verschillende stadia in het perceel gebracht, zodat bij wegvliegen van de volwassen wantsen, de nimfen aanwezig blijven om de trips te predateren. De proefvelden worden gedurende de proef vanzelfsprekend niet gespoten met insecticiden. Ook het fungiciden als Mancozeb worden in het proefveld niet toegepast. Hiervoor in de plaats maken de telers gebruik van een PlanetProof schema, met onder andere het pas toegelaten middel Zorvec Endavia en Orondis Plus.

De Orius proef is opgezet vanuit het Belgische moederbedrijf van Alliance, Arvesta. In België houden collega’s van Sanac zich bezig met de inzet van de Orius in uien en prei. Naar verwachting zal deze manier van biologische bestrijding komende jaren geperfectioneerd worden en zal ook gekeken worden naar de meest praktische aanpak.

Voor meer informatie:
C.Oomen@alliancegroep.nl  

Publicatiedatum: