Drooginstallatie voor uien moet West-Afrikaanse uienimport verlagen

In het kader van de grote vraag naar uien in West-Afrika hebben de International Finance Corporation (IFC) en het Investeringsfonds voor Landbouw en Handel in Afrika (AATIF) gezamenlijk een investering van 13 miljoen euro aangekondigd voor de financiering van de bouw van een drooginstallatie voor uien in Senegal.

Uien zijn een van de meest voorkomende regionale gewassen in West-Afrika. In Senegal is de productie in tien jaar tijd vertienvoudigd en bedraagt nu 400.000 ton. Nigeria en Niger zijn de twee leiders in de regio met een opbrengst van 600.000 en 500.000 ton. Ondanks deze grote hoeveelheden blijven deze Afrikaanse landen echter, op enkele uitzonderingen na, grote importeurs van uien.

Dit betekent dat Nigeria, de grootste uienproducent in West-Afrika, ondanks een jaarlijkse oogst van 600.000 ton nog steeds uien moet importeren. Ook Senegal, waar huishoudens dagelijks 800 ton uien consumeren, wordt gedwongen om te importeren. In 2017 nam het land een derde van de uienexport uit Nederland op.

Het probleem zit hem echter niet in het telen van de uien zelf en de hoeveelheden, maar in het ontbreken van professionele opslagmogelijkheden, waardoor grote partijen uien verloren gaan. Daarbij is er in het oogstseizoen een overaanbod. Een Senegalese uienteler: "We hebben een goed product en enorme opbrengsten, maar we hebben een stromingsprobleem, dat wil zeggen, we telen en oogsten uien, maar we verkopen het niet, het meeste ervan gooien we weg."

Het aanbod moet over een langere periode worden gespreid, dat niet beperkt is tot het oogstseizoen. Conservering van de uien lijkt een oplossing voor dit probleem. Maar om dit adequaat te doen, moeten de uien goed gedroogd worden en op geschikte plaatsen worden opgeslagen. Dit is echter te veel gevraagd voor een sector die nog niet goed op orde is en waarbij de inkomsten geen ruimte bieden voor grote investeringen. Een Senegalese teler ontvangt 0,22 euro voor een kilo uien.

De bouw van een professionele drooginstallatie is dan ook een goede stap in de richting om de import te verlagen en overschotafval te verkleinen. De uitdaging is nu om een netwerk van uientelers op te zetten om de nieuwe faciliteit te bevoorraden.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven