Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert van Vugt, Coolmark

"Compacte propaan chillers zijn overal te plaatsen"

De propaan chillers van Coolmark zijn inmiddels al aardig ingeburgerd in de sierteelt. De koeltechnische groothandel uit Barendrecht is nu hard op weg om deze milieuvriendelijke koudwatermachines ook te introduceren binnen de AGF-handel. “Met name de flexibiliteit is een groot voordeel. De temperaturen voor het bewaren van aardappels en uien liggen namelijk op een dusdanig niveau dat propaan als koudemiddel zeer interessant is om met deze techniek te werken”, vertelt Gert van Vugt.

Vijf jaar terug introduceerde het bedrijf de propaan chiller. “In 2015 ging de F-gasregelgeving van kracht. Sindsdien wordt de productie én de toepassing van deze F-gassen sterk aan banden gelegd. Inmiddels hebben we een enorme stijging van de prijzen van chemische koudemiddelen gezien. Dat maakt de noodzaak om over te stappen naar natuurlijke koudemiddelen steeds groter. Krijgt een ondernemer van een groot koelsysteem een lekkage, dan kan de bedrijfscontinuïteit in het gedrang komen.  Natuurlijke koudemiddelen zijn hierop het enige milieuveilige antwoord”, vertelt Gert.

“Wij hebben een complete serie koudwatermachines in ons assortiment, die werken met het milieuvriendelijke Natuurlijk Koudemiddel Propaan/R290 en een capaciteit hebben bij deze temperaturen tot wel 600 kW. Door toepassing van een watergedragen systeem is het mogelijk de temperatuur zeer nauwkeurig te regelen zodat een optimale versheid tijdens het bewaarproces gegarandeerd kan worden. Het inzetbereik van deze installaties is dan ook van -25°C tot +15°C mediumtemperatuur. De compacte afmetingen van de Propaan Chiller maken het mogelijk deze eenvoudig overal te kunnen plaatsen.”

“Propaan is een goede en duurzame oplossing voor luchtgekoelde chillers ten behoeve van koel- en klimaatoplossingen. Propaan is een koolwaterstof met uitstekende thermodynamische eigenschappen, draagt niet bij aan het broeikaseffect en heeft een te verwaarlozen GWP-waarde van 3. Het voordeel is dat je in dit systeem de opwekking scheidt van de distributie. Het koudemiddel bevindt zich namelijk in de chiller. De lage operationele kosten, beproefde techniek en relatief snelle terugverdientijd maken het een interessant alternatief, met name voor de AGF- en sierteeltsector die niet te maken heeft met extreem lage temperaturen”, aldus Gert.

Op maat ontworpen
De Chillers worden door hun modulaire en flexibele opbouw op maat ontworpen volgens de gewenste condities zodat voor elke specifieke toepassing de juiste én meest efficiënte koelmachine kan worden samengesteld, zowel in de luchtgekoelde als watergekoelde variant. Standaard zijn de Chillers voorzien van frequentiegeregelde compressoren voor een traploze capaciteitsregeling en zuinige EC condensorventilatoren waardoor de koelmachines ook voor subsidie- (EIA) of stimuleringsregelingen in aanmerking kunnen komen. Als optie kunnen de koelmachines uitgevoerd worden met een energiebesparende pomp met geïntegreerde elektronische vermogensaanpassing en het is mogelijk om 100% warmte terug te winnen welke gebruikt kan worden voor het ontdooien van de luchtkoelers, RV regelingen voor droogprocessen of anderszins toegepast kan worden.

“Uiteraard zijn er ook oplossingen met andere natuurlijke koudemiddelen. Voor de keuze van de installatie speelt de prijs ook een grote rol. Bij het koelen van producten met een hele lage temperatuur of een zeer grote capaciteit wordt vaak voor respectievelijk C02 of ammoniak gekozen, maar bij andere projecten is propaan prijstechnisch een hele interessante oplossing. Wij bewegen ons vooral in de markt tussen de 100 en 400 kW. Zo realiseren we momenteel een interessant project voor een uienbewaring. Deze chiller is uitgevoerd met volledige warmteterugwisseling, die instelbaar is op verschillende temperatuurniveaus afhankelijk van de behoefte, zoals drogen van de uien of verwarmen.”

g.vanvugt@coolmark.nl 

Dit artikel verscheen eerder in AGF Primeur 10 (34ste jaargang), oktober-editie. Klik hier voor meer informatie over vakblad AGF Primeur