Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RIVM:

"Risico op zenuwstelsel van combinatie van residuen in voedsel is beperkt"

Het RIVM heeft berekend hoe groot de gelijktijdige blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen die effecten kunnen hebben op het zenuwstelsel is via het gebruik van voedsel. De berekende hoeveelheid is lager dan de grens waarboven blootstelling niet veilig wordt geacht. Deze blootstelling geeft daarom geen risico op schadelijke effecten op het zenuwstelsel.

Via voedsel worden mensen bijna elke dag blootgesteld aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Zo kunnen verschillende soorten groenten of vruchten elk sporen van een ander gewasbeschermingsmiddel bevatten. Het kan ook zijn dat er op één soort groente of vrucht resten van verschillende middelen zitten. Een te hoge blootstelling kan een risico zijn voor het zenuwstelsel.

In voeding zitten ook residuen van gewasbeschermingsmiddelen die andere gezondheidseffecten kunnen hebben dan voor het zenuwstelsel. Ze kunnen bijvoorbeeld schadelijk zijn voor de lever of nieren. Het is nog niet bekend bij welke groepen middelen effecten kunnen optreden. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA onderzoekt dat op dit moment. Zodra zo’n groep middelen bekend is, moet de gelijktijdige blootstelling daarvan berekend worden. Zo wordt bepaald of er een gezondheidsrisico is in Nederland.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Cumulative dietary exposure to pesticides in the Netherlands op de website van het RIVM.

Bron: RIVM

Publicatiedatum: