Hoewel India de op één na grootste uienproducent ter wereld is, zijn de prijzen gestaag gestegen als gevolg van zware regenval in sommige staten en slechte opslagfaciliteiten in andere. Kalyani Shinde is ingenieur, geboren en getogen in Lasalgaon, de thuisbasis van de grootste uienmarkt van Azië. Zij probeert veranderingen voor de uienopslag te bieden met haar startup, Godaam. Godaam biedt technologische oplossingen om verspilling van uien te voorkomen.
Shinde: "Met Godaam willen we traditionele opslagfaciliteiten ombouwen tot slimme stations door het installeren van sensoren die microklimaatveranderingen kunnen volgen en telers helpen om eventueel voorraadbederf in een vroeg stadium op te sporen."
Tweede van rechts: Kalyani Shinde, oprichter van Godaam.
Toen Shinde in haar laatste jaar computerwetenschap studeerde, kreeg ze de kans om een project in te dienen. Ze schetste de problemen van uientelers en de technologische oplossingen daarvoor.
Na een eerste onderzoek realiseerde ze zich dat het probleem ligt in de opslag. Na de oogst worden uien meestal voor een periode van zes tot acht maanden opgeslagen. Hier was sprake van bederf. Kalyani merkte dat wanneer een teler 10 kg uien opslaat hiervan zo'n 40 tot 50% verrot.
Shinde: "In januari 2018 werd het project opgepakt door Digital Impact Square, een initiatief van de Stichting TCS, die mij ook een team ter beschikking stelde om samen de technologie te ontwikkelen. Samen met het team deed ik de eerste drie maanden grondonderzoek en was er interactie met telers in de omgeving van Nashik om de problemen waarmee ze werden geconfronteerd, te begrijpen."
Om de telers te helpen bederf in een vroeg stadium op te sporen en de kwaliteit van hun gewassen in opslag te bewaken, begonnen Kalyani en haar team te werken aan een technologie die microklimatologische veranderingen binnen de opslagruimte kan identificeren en de teler kan waarschuwen als de omstandigheden schadelijk zijn voor het gewas.
De sensor wordt tussen de uien geplaatst om real-time gegevens over de vochtigheidsgraad en andere vooraf bepaalde criteria te verzamelen. De sensor zal de teler ook op de hoogte brengen wanneer het gewas begint te bederven.
"Door gebruik te maken van de it-technologie kunnen de sensoren het soort gassen opvangen dat via uien vrijkomt. Wanneer het gewas bederft ontstaat er een piek in bepaalde gassen en sulfiden. Deze real-time gegevens brengen de teler op de hoogte en helpen hem om te bepalen welke stapel uien bederft."