Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Garos, Restrain, geeft uitleg over gebruik ethyleen in aardappelbewaring

"Help, de aardappels kiemen!"

Tholen – Kiemvorming bij aardappelen voorkomen met het gebruik van Ethyleen. Het is niet nieuw want deze techniek bestaat alweer sinds 1999. Het CIPC-verbod zorgt er echter voor dat veel meer aardappeltelers gebruik moeten maken van alternatieven. Nieuwe technieken en middelen vragen echter om een iets andere aanpak en soms is het dus even wennen. Restrain geeft daarom tekst en uitleg over het gebruik van ethyleen en geeft antwoord op de meest prangende vragen in een online webinar.

Dirk Garos geeft uitleg over het gebruik van Ethyleen

De kernwoorden in het gebruik van Restrain? Geduld en ventilatie, aldus Dirk Garos die zich al 14 jaar bezighoudt met het actief in de markt te zetten van dit systeem dat werkt met ethyleen. “Het gebruik van Ethyleen start pas als de aardappelen in de bewaring zijn opgeslagen. Het is daarbij belangrijk dat de partij aardappelen in de schuur goed in rust en droog is voordat je Restrain toepast en dat het CO2-gehalte in de aardappelen onder de 2500 ppm ligt. Ook moet de temperatuur onder de 10 graden zijn om te starten. Heb je die waarden nog niet bereikt, heb dan geduld. Je mag niet te vroeg beginnen met het toepassen van ethyleen want dan zal de combinatie CO2 en ethyleen elkaar versterken waardoor een vicieuze cirkel ontstaat met veel gewichtsverlies als uiteindelijk gevolg.”

Dat omlaaghalen van het CO2-gehalte in de bewaring is te realiseren door goed te luchten. “Ik adviseer daarbij in het algemeen om zeker 1 uur per etmaal eerst intern de lucht te mixen, dus dat je de lucht in de schuur laat circuleren en dat je vervolgens direct aansluitend nog een uur extern lucht om CO2 af te voeren. Dit noemen wij 1 + 1 methode, en daarmee krijg je het beste resultaat. Maak je geen zorgen als je al eerder kiemen op de aardappelen ziet verschijnen. Restrain blokkeert die kiemen na een aantal dagen en blijven zitten op de aardappelen gedurende de gehele bewaarperiode. Bij uitschuren op het einde van de rit breken ze gewoon af. Op het moment dat je ze dus aflevert bij de afnemer, zie je er dus niets meer van. Wij branden dus niet de kiemen af zoals bij andere kiemremmers. De schilkwaliteit is hierdoor beter zonder lelijke brandplekjes op de schil van de aardappel.”

Een laag CO2 gehalte is vooral belangrijk voor de aardappelen die naar de verwerkende industrie gaan. “Teveel CO2 zorgt ervoor dat het zetmeel in de aardappel zich sneller omzet in suikers. En teveel suikers in een aardappel zorgen voor karamellisatie als je ze bakt en dus bruine frieten. Op bruine frieten zit de industrie niet te wachten. Voor consumptieaardappelen is dat minder een probleem. Wij focussen ons met Restrain vooral  op de aardappelrassen Agria, Fontane en Markies welke voor de verwerkende industrie bedoeld zijn. Andere rassen kunnen we ook behandelen, maar dat doen we uitsluitend met afnemers die al meerdere jaren ervaring hebben opgebouwd met Restrain."

Economisch heeft Restrain ook nagedacht over de toepassing van Ethyleen voor de telers. “Vroeger begonnen we gelijk op 20%. Nu beginnen we op 4%,” legt Dirk uit. “Door nauwkeurige metingen en nieuwe rassen is namelijk gebleken dat we ook lager kunnen inzetten met ethyleen en daarmee kun je ook besparen."

Over al die gegevens die nodig zijn voor het monitoren van de aardappelen in de bewaring hoef je je trouwens geen zorgen te maken vertelt Dirk. Restrain systemen worden namelijk geleverd met de nodige sensoren en generators om dit allemaal bij te houden en te monitoren.

Wie nog meer vragen heeft over het gebruik van Restrain in de aardappelbewaring kan bij Restrain ook een online cursus volgen via een link op de website over het gebruik van deze kiemremmer. Die online training duurt slechts 10 minuten en bestaat uit 7 video’s en een paar vragen, met als laatste een Restrain certificaat.

Voor meer informatie:
Dirk Garos
Restrain
Mob. +31 (0)653869221
Dirk.Garos@restrain.eu.com     
www.restrain.eu.com