Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studies naar veiligheid gewasbeschermingsmiddelen sneller openbaar

Studies die de veiligheid onderbouwen van een werkzame stof in een gewasbeschermingsmiddel worden voortaan actief openbaar gemaakt vóórdat de beoordeling begint. Deze afspraak geldt voor alle aanvraagdossiers die na 26 maart 2021 worden ingediend. Het aanvraagdossier bevat studies die aantonen dat de stof veilig is voor mens, dier en milieu. De Europese bepaling geldt ook voor beoordelingen door het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) verzorgt in alle gevallen de publicatie. De betrokken organisaties zien steeds vaker dat Ngo’s en publiek om een dergelijke openbaarmaking vragen. Het direct openbaar maken volgt uit een wijziging van de Europese Algemene Levensmiddelenwet (General Food Law) van april 2019. Dat was een initiatief van het Europees Parlement met als doel de toelatingsprocedure voor onder andere gewasbeschermingsmiddelen nog transparanter te maken.

Vragen om vertrouwelijkheid blijft mogelijk
Voor bedrijven blijft het beperkt mogelijk om te verzoeken onderdelen van het dossier of een studie vertrouwelijk te houden. Wordt het dossier behandeld in Nederland, dan beslist het Ctgb over dit verzoek in overleg met EFSA. Tegen het besluit van het Ctgb is bezwaar en beroep mogelijk, zowel voor de eigenaar van de informatie, als voor andere belanghebbenden.

bron: Ctgb

Publicatiedatum: