Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Topsector keurt vier onderzoeken van BO Akkerbouw goed

De Topsector Agri & Food heeft vier nieuwe onderzoeksvoorstellen van BO Akkerbouw goedgekeurd. Het gaat om onderzoek en kennisverspreiding over bodem, bemesting, stengelaaltjes en gewasresten. De totale investering van BO Akkerbouw bedraagt 1,9 miljoen euro. Door bijdragen van andere partijen en een verdubbeling door de Topsector is de totale waarde van de projecten meer dan 8 miljoen euro. Dat is een ruime verviervoudiging van de bijdrage van akkerbouwers.

Directeur André Hoogendijk: “Na het succes van 2019, toen de topsectoren maar liefst veertien voorstellen goedkeurden, hebben we het dit jaar bewust rustig aan gedaan. We hebben vooral gekeken naar de verlenging of uitbreiding van bestaande goedlopende projecten. Van de acht voorstellen die we hebben ingediend is de helft gehonoreerd. Dat is een nette score waar we tevreden mee zijn.” Wageningen University & Research is de (hoofd)uitvoerder voor de onderzoeken die allemaal begin 2021 zullen starten. Hieronder lichten we de vier onderzoeken nader toe.

Moleculaire karakterisering waardplantenstatus van rassen van stengelaaltjes
Er zijn meer dan twintig stengelaaltjesrassen die van elkaar verschillen voor wat betreft de waardplant. Er is echter geen inzicht in de rassen die in Nederland voorkomen. Het project heeft als doel om de waardplantenstatus van in Nederland voorkomende stengelaaltjesrassen te ontrafelen. Daardoor kunnen akkerbouwers maatregelen nemen die passen bij het desbetreffende ras. Het project is onderdeel van Plan van Aanpak Ditylenchus Dipsaci dat BO Akkerbouw uitvoert.

Beter Bodembeheer, integraal en naar de praktijk
Dit project ontwikkelt nieuwe kennis en integreert de kennis opgedaan uit eerdere onderzoeken rond de bodem. Het project ontwikkelt op basis hiervan samen met de partners praktische adviezen voor boeren en erfbetreders voor een integraal en duurzaam bodembeheer. Het project volgt op de lopende PPS Beter Bodembeheer.

Betere stal, betere mest, betere oogst
Dit project richt zich op de verwaarding van meststromen van nieuwe stalsystemen. Het is van belang dat nieuwe meststromen aansluiten bij de behoeften van de afnemers waaronder akkerbouwers. Het project draagt bij aan de optimalisatie van stalsystemen, de tussenbewerking en de toepassing in het veld.

Rol van gewasresten voor bladpathogenen van suikerbiet in bouwplanverband
Dit project richt zich op de rol van gewasresten van diverse gewassen, groenbemesters en onkruiden op de overleving van ziekteverwekkers van suikerbiet in het bouwplan. Het gaat om de percelen in de jaren dat er geen bieten staan. Het onderzoek is een aanvulling op de lopende PPS Gewasrestenmanagement tegen ziekten van BO Akkerbouw.

De onderzoeken passen binnen het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw. Meer informatie over het Plan van Aanpak Ditylenchus dipsaci, de PPS Beter Bodembeheer en de PPS Gewasrestenmanagement tegen ziekten staat in de brochure ‘Projecten 2020’ van BO Akkerbouw.

Bron: BO Akkerbouw

Publicatiedatum: