Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Het zal maar wél eens zo'n vaart lopen"

Veel exporteurs zijn nog steeds afwachtend met de voorbereidingen op de Brexit: “Het zal ook deze keer wel niet zo’n vaart lopen. Toch?” Dit is zorgwekkend, met name voor bedrijven die nog nooit een douaneaangifte hebben gedaan. Het uitbesteden ligt voor de hand. Echter is de voorspelling dat dit zal leiden tot overvraging van (douane)expediteurs met alle gevolgen van dien. Het zelf doen van douaneaangiften lijkt dan nog de enige optie. 400 miljoen extra douaneaangiften! Hoe dan?
Wij spraken met Douanespecialist Jurjen Groeneveld over zijn verwachtingen in de eerste maanden van volgend jaar.

Groeneveld: “De meeste scenario’s van de Brexit zijn niet uitgekomen. Deadlines zijn verschoven en de onderhandelingen duren maar voort. Niet zo gek dat veel bedrijven denken dat het dus ook nu niet zo’n vaart zal lopen. Wat de uitkomst van de onderhandeling ook wordt, vanaf 1 januari 2021 zal je bij export naar het VK douaneaangiften moeten doen. En dan?“ Er zijn naar schatting maar liefst 35.000 bedrijven die na de Brexit voor het eerst een douaneaangifte moeten doen. De meesten zullen hun logistiek dienstverlener vragen om dat voor hen te doen. Daarnaast zijn er bedrijven die de douaneaangiften nu al uitbesteden aan een logistiek dienstverlener. Deze bedrijven zullen een heleboel extra aangiften gaan verrichten voor hun export naar het VK. Een toenemende druk op logistiek dienstverleners vanuit zowel hun bestaande áls nieuwe klanten dus!"

Groeneveld gaat verder: “De verwachting is dat er jaarlijks 400 miljoen extra douaneaangiften nodig zijn om de handel tussen de EU en het VK te regelen. Je kunt op je klompen aanvoelen dat de logistiek dienstverleners de extra vraag niet aan kunnen. Daarnaast is het aantrekken van extra douanedeclaranten door deze bedrijven niet eenvoudig. Er is namelijk een schreeuwend tekort aan deze experts. Het gevolg zal zijn dat er veel vertraging zal ontstaan in de douaneafhandeling.”

Douanevergunning
Als bedrijven tot de conclusie komen om zelf hun douaneaangiften te verzorgen, dan zou dat nu nog net kunnen voor 1 januari. “Goede douanesoftware is snel te implementeren. Kennis overdragen van douaneprocessen (trainingen) zal door de juiste partijen verzorgd worden (hier hoef je niet direct een volledige declarantenopleiding voor te volgen” vertelt Groeneveld. “De aanvraag van een vergunning bij de Douane duurt echter meerdere weken en vormt nu de bottleneck. Erop gokken dat dit voor de jaarwisseling gaat lukken is gevaarlijk. Op twee paarden wedden is beter.”

Op twee paarden wedden
Het advies van Groeneveld aan bedrijven die na de Brexit voor het eerst een douaneaangifte moeten doen is: “Maak nu de keuze voor software die snel te implementeren is, gemakkelijk te gebruiken en weinig investering vergt. Vind een partner die je ook helpt met de vergunningsaanvraag en die je helpt aan de juiste kennis voor het verrichten van de douaneaangiften. Zoek daarnaast als back-up een leverancier die de douaneaangiften voor jou kan verzorgen en maak hier goede afspraken mee. Dit maakt je onafhankelijk en zorgt ervoor dat de export naar het VK door kan blijven gaan. Ook na 1 januari 2021. Dit scenario zou voor de verandering namelijk zo maar wel eens een keer uit kunnen komen"

Bron: Stratech

Publicatiedatum: