Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
brexit

Vanaf 1 januari 2021 fytosanitaire certificaten vereist voor export naar VK

Na Brexit is het Verenigd Koninkrijk (VK) een zogenoemd derde land. Dat betekent dat er andere eisen gaan gelden bij export naar het VK. Voor een groot aantal planten en plantaardige producten heeft u straks een fytosanitair certificaat nodig. De NVWA heeft op een rij gezet voor welke producten en per wanneer u bij export naar het VK een fytosanitair certificaat dient aan te vragen.

Vanaf 1 januari 2021 heeft u een fytosanitair certificaat (FC) nodig voor bijvoorbeeld export van potplanten en voor producten waarvoor de CITES bijschrijving vereist is.

Vanaf 1 april 2021 is voor vrijwel alle plantaardige producten een FC voor het VK vereist. Dan worden ook snijbloemen en de meeste soorten groenten en fruit fytosanitair certificaat plichtig. Een overzicht van producten waarvoor een uitzondering geldt en geen FC vereist is, vindt u ook op de website van de NVWA.

|Let op: op dit moment zijn nog niet alle eisen van het VK bekend. Zodra er wijzigingen, aanvullingen of verplichte bijschrijvingen bekend zijn, zal het NVWA deze publiceren.

Bereid u voor
Om een fytosanitair certificaat te verkrijgen, dient u aangifte te doen in e-CertNL. Meer informatie over de stappen ter voorbereiding vindt u hier. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat zendingen vooraf door het KCB geïnspecteerd dienen te worden. Wanneer u exporteert naar het VK kan dit gevolgen hebben voor uw logistieke processen. Bereid u voor op deze wijzigingen als gevolg van de Brexit met ingang van 1 januari 2021.

Bron: KCB

Publicatiedatum: