Afgelopen jaar veroorzaakte de uienvlieg lokaal grote schade in zaaiuien en eerstejaarsplantuien. De uienvlieg overleeft in de winter op uienresten. Dit betekent dat wanneer afgelopen seizoen ergens veel problemen waren met de uienvlieg, er voor komend seizoen een hoge druk van uienvlieg kan worden verwacht bij het begin van de uienteelt in die omgeving. Hoe pak je de uienvlieg aan?
Uienvlieg
De volwassen vlieg zet haar eitjes af bij het jonge uienplantje en vervolgens vreten de larven de uitjes kapot. Met name op lichtere gronden kan het aantastingsniveau zeer hoog zijn.
Steriele Insecten Techniek
In een aantal regio’s is de Steriele Insecten Techniek (SIT) van de Groene Vlieg beschikbaar. Hierbij worden steriele mannetjes uitgezet die vervolgens paren met vrouwtjes. De eitjes worden niet bevrucht en zodoende komen er geen larven in het uiengewas.
Onderzoek
In de regio’s waar de druk van uienvlieg hoog is en geen SIT beschikbaar is, kan de uienvlieg voor grote problemen zorgen. Afgelopen jaar heeft dit op een aantal percelen tot tientallen procenten plantwegval geleid en daarmee opbrengstderving. Agrifirm werkt al een aantal jaren nauw samen met meerdere partijen om te kijken hoe de uienvlieg ook in deze gebieden zodanig kan worden aangepakt dat grote schades zoals we in 2020 hebben gezien straks niet meer voorkomen.
Voor meer informatie
Agrifirm
088 488 1210