Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In januari start tweede training- en coachingstraject van ZLTO

Ondernemers in korte voedselketen krijgen een boost

“Ik zoek een kortere weg naar de eindgebruiker. Een soort Thuisbezorgd voor tuinbouwproducten.” Aan het woord is Carlos Jansen tomatenkweker in het Brabantse Hoeven. Hij is een van de deelnemers van de eerste Korte Keten Booster van ZLTO. In januari start een tweede training- en coachingstraject voor ondernemers in de korte voedselketen.

Samen met vijf andere ondernemers uit verschillende sectoren is Carlos eind oktober gestart met de allereerste Korte Keten Booster. Inmiddels is de groep al vergevorderd en sluit eind december het trainingstraject af.

“Ik doe mee omdat ik kennis en netwerk nodig heb. Kennis over het proces hoe je succesvol een korte voedselketen kunt opzetten en wie me daarbij kan helpen. Ik verwacht dit bij de betrokken deskundigen van ZLTO te kunnen vinden”, vertelt Jansen.

Thuisbezorgd
Carlos zijn korte keten-idee staat nog in de kinderschoenen. “Ik zoek voor de afzet van tuinbouwproducten een kortere weg naar de eindgebruiker. Zodanig dat dit meerwaarde heeft voor deze eindgebruiker. Zoals je bij Thuisbezorgd heel makkelijk restaurantmaaltijden voor thuis kunt bestellen of zoals je bij Uber heel efficiënt vervoersdiensten vindt.”

Ondernemerschap
In de Korte Keten Booster komen verschillende onderdelen van ondernemerschap in de korte keten aan bod. Denk aan ondernemerschap - wat zijn je drijfveren en competenties - en nieuwe businessmodellen. Maar ook klant en propositie: wie zijn je klanten, wat is hun behoefte en hoe sluit jouw product of dienst hierop aan? Verder is er aandacht voor verkoopkanalen, logistieke organisatie, verdienmodel en financiën. Ten slotte krijgen de ondernemers individuele coaching voor hun eigen specifieke vraagstukken.

Staan als een huis
Het is nu even druk op het tomatenbedrijf door een teeltwissel. “Zodra de jonge tomatenplanten weer in de kas staan, kan ik verder mijn plannen uitwerken. Als ik met mijn plannen naar buiten ga, moet mijn idee staan als een huis. Daar werk ik hard aan zodat ik vanaf daar verder kan bouwen aan een goede naam in de regio en een eerlijke prijs voor eindgebruiker én producent.”

Brabantse agrarisch ondernemers kunnen zich voor 5 januari 2021 aanmelden voor de tweede Korte Keten Booster via https://www.zlto.nl/korteketenacademy.

De Korte Keten Booster is onderdeel van de Korte Keten Academy. Hierin worden ondernemers begeleid en gestimuleerd zich verder te professionaliseren in de afzet van het eigen product. Zodanig dat de aanpak een echte bijdrage levert aan het bedrijfsresultaat. Ook biedt de Academy individuele coaching, inspiratietours en diverse losse workshops zoals over voedselveiligheidseisen of marketing. Brabantse agrarisch ondernemers kunnen meedoen tegen een gereduceerde prijs. De Korte Keten Academy is een POP3-project, gefinancierd door ZLTO en het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

 

Publicatiedatum: