Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hollandse ui stevent af op nieuw exportrecord

Ook dit seizoen lijkt de Holland Onion vol op te stomen naar een nieuw volume exportrecord, schrijft Holland Onions in haar nieuwsbrief. Met voor de 11e week op rij volumes ver boven de 30.000 ton ligt de export nu al 11% voor op het vorige topseizoen. Begin oktober werd eveneens voor het eerst in de geschiedenis de magische grens van 40.000 ton per week echt doorbroken. Om in de eerste week van november ogenblikkelijk weer te worden verpulverd door een duizelingwekkende weekexport van meer dan 46.000 ton kilogram. Alle schouders binnen de keten worden momenteel benut om aan de enorme vraag te kunnen voldoen.

Kroonjaar
Kijkend naar het afgelopen decennium zien we vanaf 2010 een consistente en solide stijging in de exportcijfers met maar liefst een kleine 4% per jaar. In sommige jaren wordt de groei alleen even onderbroken door de misoogsten, zoals in 2018 toen de voorraad Holland Onions gewoonweg vroegtijdig uitverkocht was.

Coronaproof
In dit coronajaar zijn er wereldwijd abrupt veranderingen in de vraag naar voedsel opgetreden, met heel veel rimpeleffecten voor de Nederlandse uienketen. Aan de ene kant zijn restaurants en horeca gesloten, waardoor de aankopen in de supermarkt toegenomen zijn. De consumentenvraag is verschoven naar basis levensbehoeften met een lange houdbaarheid en hoge smaak- en voedingswaarde zoals de Holland Onion. Door corona is het thuiskoken met verse en lekkere ingrediënten uitermate populair geworden en eigenlijk opnieuw ontdekt. En is er een grote belangstelling voor gezondheidszekerheid brengende voedselbronnen ontstaan. Binnen de Nederlandse landsgrenzen is de uienvraag alleen al via de dagelijkse boodschappen over het eerste half jaar van 2020 met 21% gestegen. Een soortgelijk patroon zien we overal terug in de wereld.

Bangladesh in top 10
Sommige regeringen zijn zelfs overgestapt op prijsbevriezingen of exportverboden op uien om ervoor te zorgen dat de binnenlandse uienvoorziening voor de eigen bevolking toereikend blijft, zoals India. Deze maatregelen zijn nodig omdat uien in die landen een primaire levensbehoefte zijn en uientekorten onmiddellijk leiden tot politieke onrust en instabiliteit. Eerst dachten we dat de export naar India en omliggende landen, die normaal door India bediend worden, een eenmalige kans was, maar ook dit seizoen gaan er weer volop Hollandse uien naar deze regio, vanwege lokale tekorten. Een land als Bangladesh schiet uit het niets als een komeet omhoog en importeert meer dan 17 miljoen kilogram en dat in slechts 8 weken tijd! Het land klopt daarmee ruimschoots Sri Lanka, dat hard op weg is de import dit seizoen te verdubbelen. De Filippijnen verviervoudigen nu al bijna de ingevoerde hoeveelheid Holland Onions ten opzichte van het vorige oogstseizoen en staan daarmee op een voorlopige 6e positie. Maar ook Hong Kong weet inmiddels prima de weg naar ons uienland te vinden. Nu China nog, dat ook potentie heeft om een grote afnemer van de Holland Onion te worden, als men de grens maar open wil stellen.

Geliefde held
Wat fijn dat Nederland dan in een nijpende lokale vraag weet te springen en medemensen elders in de wereld over voldoende gezond voedsel kan laten beschikken. Weliswaar wordt wereldwijd maar liefst 92% van de wereldwijde uienproductie voor de lokale markt geteeld en geconsumeerd (local-for-local zogezegd), maar de overige 8% die verhandeld wordt, blijkt steeds vaker noodzakelijk om de lokale tekorten in te vullen. Nederland bekleedt hierin al decennia met 20% marktaandeel een prominente voortrekkersrol. Dat die rol heel belangrijk is blijkt de achterliggende jaren heel duidelijk wanneer andere landen kampen met misoogsten voor zo’n basaal product als de ui. Ze weten de Holland Onion met zijn aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding dan snel te vinden én te waarderen.

Brede spreiding
Eigenlijk zien we dit seizoen in de volle breedte in alle landen een duurzame groei van zo’n 6% in vergelijking met vorig jaar. Dat is een mooie en gestaag groeiende export die kansen biedt. Ook worden Holland Onions steeds populairder in het Caribisch gebied. Vrijwel alle eilanden in de Caribische Zee zijn wel vaste afnemers geworden. Jamaica, Haïti en de Dominicaanse Republiek zijn eveneens steeds grotere liefhebbers en hebben zich op een blijvende plaats in de top 30 genesteld. Saint Martin, het Franse deel van Sint Maarten, debuteert dit seizoen in de exportgelederen. Centraal Amerika laat zich bijzonder goed vertegenwoordigen door landen als Nicaragua en Honduras. De export naar Panama is echter dit seizoen compleet stilgevallen vanwege politieke perikelen, maar ook daar wordt aan gewerkt. Evenals buurland Costa Rica waar de Holland Onion ook nog geen voet aan de grond heeft.

Opvallende nieuwkomers
Japan en Azerbeidzjan zijn geheel nieuwe afzetmarkten en hebben voorzichtig de eerste paar honderd kilo afgenomen. En voor het eerst in de geschiedenis van de Holland Onion, exporteren we ook naar Canada. De Verenigde Arabische Emiraten tikken in hun derde jaar de 1 miljoen kilogram aan en laten daarbij Brazilië dit jaar achter zich. Samen met de Oostkust van Afrika vormen deze delen van de wereld een enorme markt die de komende jaren snel in vraag zal toenemen. Centrale vereisten zijn een stabiele politieke situatie en logistieke mogelijkheden voor aan- en doorvoer. Deze vereisten gelden in brede zin en gaan hand in hand met economische ontwikkeling en welvaart in die landen. Ook daarom is het zinvol om eraan te blijven werken ook deze gebieden kennis te laten maken met de Holland Onion.

Bron: Holland-Onions.org

Publicatiedatum: