Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rene Tiggelman, Javala:

"Senegal sluit grens voor importuien per 31 december, de vraag is wie het op gaat pakken"

Tholen - Senegal, al jaren de grootste afnemer van Hollandse uien heeft bekend gemaakt de grens per 31 december te sluiten om ruimte te maken voor het lokale product. "Je weet elk jaar dat het eraan zit te komen, alleen niet exact welke datum", constateert exporteur Rene Tiggelman van Van Langevelde Handelsmij uit Kruiningen. "Dat is nu bekend en er kunnen gelijk geen uien meer heen, want dan komen ze te laat aan."

"Het is gelijk een stuk rustiger geworden in de export. Het volume dat naar Afrika ging, krijgen we voorlopig niet meer terug. Ook de export naar de andere Afrikaanse landen mindert nu. Tenzij je heel goedkoop bent, schakelt men makkelijk over op lokaal product", constateert Rene. "De vraag is hoe de export naar het Verre Oosten zal verlopen. Veel is daarbij afhankelijk wanneer en voor welk prijsniveau Nieuw-Zeeland op de markt komt. Ook Maleisië koopt de laatste weken minder uien."

"De drukste periode in de uienexport ligt de laatste jaren tussen september en december, dan moet het gebeuren. Nu is er het eerste deel van het seizoen ook gigantisch veel geëxporteerd, maar er valt nu ook wel veel export weg. Voorheen pikte Rusland het in het nieuwe jaar op. Dat was ideaal, maar daar mogen onze uien nou eenmaal niet meer naartoe."

Een historische foto

"Het is afwachten wat er gaat gebeuren. De prijs staat nu wel onder druk. Lag de middelsortering twee weken terug nog op 28 cent, die ligt nu rond de 23,5/24 cent. Voor veel verpakkers zal het een uitdaging worden om in het nieuwe jaar aan het werk te blijven. Ik verwacht dat er toch heel wat van 24 december tot 4 januari gesloten zijn, maar ook daarna zal er veel minder gesorteerd worden."

Voor meer informatie:
René Tiggelman
Van Langevelde Handelsmaatschappij
Stationsweg 4d
4416 PJ Kruiningen
Tel: 0113-382600 
[email protected] 
www.javala.nl