Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bovengemiddelde score voor Af-landpool Agrifirm

De prijs van de uien af-landpool van Agrifirm is bekend. De gele uien hebben in deze pool € 10,70 per 100 kg opgebracht, wat boven de gemiddelde af-landnotering van de beurs Emmeloord is.


 
Uienmarkt 
De prijzen van de uien zijn dit af-landseizoen begonnen op circa 13 cent per kg in week 34. Zie ook de grafiek hieronder. Op dat moment waren er nog nauwelijks zaaiuien geoogst en verwerkt. Begin september (week 36) is de oogst goed op gang gekomen. Richting de piek van de oogst daalden de prijzen richting de 9 cent. Om vervolgens weer langzaam op te klimmen richting de 11 cent. Door de goede vraag naar Nederlandse uien zijn de prijzen daarna verder gestegen, maar alle af-landuien waren toen al geoogst en vermarkt. De af-landnotering van de beurs is daarom ook gestopt in week 42. De stijging was een goed startpunt voor de uienpool met korte opslag, die we begin 2021 zullen afronden.

Oogstomstandigheden
De oogstomstandigheden waren dit jaar wisselend, afhankelijk van wanneer de uien gerooid konden worden. In de maand september zijn er veel uien geoogst onder goede omstandigheden. De temperaturen waren goed en de neerslag was beperkt. Vanaf eind september werd het natter en waren er een stuk minder oogstbare dagen. Gelukkig zijn alle uien geoogst en is weinig afkeuring.

We zien dit jaar iets hogere tarrapercentages dan voorgaande jaren, met name kale uien is een probleem. Kale uien (uien waar het schilletje vanaf is) zijn gevoeliger in de verwerking en niet geschikt voor de export. Het gemiddelde tarrapercentage lag dit jaar rond de 7%.

Af-landpool
Agrifirm biedt (naast de commissionairsrol) al vele jaren uienpools aan. Veel Nederlandse uientelers waarderen deze pools zeer. De af-landpool van Agrifirm is een echte af-landpool, zonder (tijdelijke) opslag. Deelname aan deze pool is beperkt mogelijk, om zo een goede logistieke afvoer te kunnen garanderen.

Leden van Agrifirm ontvangen bovenop de poolprijs medio 2021 het ledenvoordeel ter hoogte van € 1,25 per ton. Hiermee komt de poolprijs op € 10,825 per 100 kg.

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum: