Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Cor van Maanen, Omnivent

Meten is weten, hulp in de bewaring van fritesaardappelen

Een aantal aardappeltelers uit Flevoland hebben samen met Omnivent een studiegroep opgezet, bewaren van fritesaardappelen. Cor van Maanen en Nik Grubben, hoofd Research & Development van Omnivent begeleiden de telers. Nik Grubben is tevens gepromoveerd op bewaaromstandigheden in bulkbewaringen.

Harry Schreuder bekijkt samen met Nik Grubben de aardappelen in de bewaring

“Bij het proces van het bewaren van fritesaardappelen komt heel wat kijken,” vertelt Cor. “Van het eerst drogen tot koelen, bewaren tot het moment dat ze naar de afnemer gaan. Ook kiemremming is door het wegvallen van CIPC een belangrijk item voor ons geworden, waardoor we nieuwe methodes moeten gebruiken om kieming te voorkomen. Op dit moment heb ik daar de ervaring nog niet mee wat de beste methode is. Tijdens het bewaren maken alle telers van de studiegroep gebruik van de Omnicuro bewaarcomputer. Hiermee kunnen we het proces van het bewaren van onze aardappels zoals het drogen, koelen tot bewaren instellen.”

“Elk seizoen is weer een uitdaging. Je doet je best om de aardappels kwalitatief goed te oogsten en daarna wil je ze netjes bewaren met zo min mogelijk bewaarverliezen. Bij het afleveren van de aardappels wil je de kwaliteit goed hebben voor de afnemer.”

Om nog meer inzicht te krijgen in eventuele bewaarverliezen heeft Omnivent voor de telers in de studiegroep een Omniscale ter beschikking gesteld. “Met de Omniscale die rechtstreeks op de Omnicuro bewaarcomputer wordt aangesloten kan ik real-time zien hoe het percentage gewichtsverlies is tijdens het bewaarseizoen. In de studiegroep vergelijken we deze waarden tijdens het seizoen met elkaar. Er word dan ook gekeken hoe er geventileerd is en of er een verband is te leggen met het percentage gewichtsverlies.”

Het ras Lady Anna in de bewaarschuur, links de afzuiginstallatie

De Omniscale wordt bij het inschuren van de aardappels in het midden van de aardappelbewaring gezet. In het kistje die op de weegschaal staat kan ongeveer 20 kg aardappelen. De Omniscale wordt dan op de Omnicuro bewaarcomputer aangesloten. Er worden naast de bestaande sensoren (temperatuur) die de bewaring al heeft nog extra sensoren zoals een RV meter (luchtvochtigheid) en een CO2 meter geplaatst. De mate van de hoeveelheid CO2 in een bewaring bepaalt de bakkwaliteit van de fritesaardappelen. Hoe hoger deze is hoe meer kans op afwijking in bakkleur van de af te nemen frites door de afnemer.

“Naast de digitale weegschaal leggen we ook nog op verschillende hoogtes netzakjes met ca. 20 kg aardappels per zakje verdeeld tussen de aardappels in de bewaring. Zo kunnen we ook meten wat de verschillen zijn qua gewichtsverlies boven, midden en onderin de aardappels. Bij het afleveren van de aardappels worden ze eruit gehaald en gewogen. Als alle aardappelen bij de deelnemers van de studiegroep afgeleverd zijn, gaan we met elkaar de cijfers vergelijken. Nik heeft dan alle data van de telers verzamelt en geanalyseerd. Zo proberen we met elkaar beter inzicht te krijgen in het bewaren van fritesaardappelen. Omnivent kan de opgedane kennis en praktijkervaringen weer gebruiken voor het verbeteren en optimaliseren van het huidig bewaarsysteem en als doorontwikkeling voor nieuwe systemen. Hoe meer we meten hoe meer we weten.”

Voor meer informatie:
Omnivent
Morseweg 1
3899 BP Zeewolde
T: +31 36 522 2177
E: [email protected]
W: www.omnivent.nl 

Publicatiedatum: