CZAV keert 800.000 euro uit aan nakorting

CZAV sloot het boekjaar af met een resultaat van 2,3 miljoen euro nadat 800.000 euro over gewasbescherming, veevoeders, meststoffen, inclusief organische mest, maïs- en uienzaden was teruggelegd aan de leden/afnemers.

Het boekjaar 2019-2020 werd bij CZAV, haar leden en klanten ook gekenmerkt door de beperkingen die het coronavirus met zich meebrachten. De activiteiten moesten onverminderd doorgang vinden om de voedselproductie te waarborgen. Met verleende inspanningen van alle betrokkenen is dat gelukt.

Het markt- en seizoenverloop had duidelijk zijn weerslag op de behaalde resultaten. De meststoffenmarkt liet een voor de eindgebruiker gunstige dalende tendens zien. Door de latere aanvang van het seizoen en de droge voorjaarsomstandigheden werd meer organische mest uitgereden. De langer aanhoudende droge omstandigheden leidden tot een lagere ziektedruk, wat een lagere inzet van gewasbeschermingsmiddelen vraagt. Leden en klanten waarderen een scherpe prijs op de factuur, waaraan CZAV afgelopen jaar nog meer is tegemoetgekomen.

De deelnemingen presteerden prima en droegen allemaal bij aan het resultaat. De gezamenlijke omvang zorgt voor goede inkoopvoorwaarden, beschikbaarheid van product en directe toegang tot de kennis. Dit zijn belangrijke voordelen voor de leden. Het eerste jaar zonder de omzet van Agrimarkt werd deels gecompenseerd door de verwerving van alle aandelen van Cebeco Granen. Hiermee investeert CZAV in een van haar belangrijke kernactiviteiten namelijk het vermarkten van granen, zaden en peulvruchten. Dit sluit goed aan bij de kansen die de eiwittransitie met zich mee kan brengen. Uit de verkoop van Agrimarkt ontvangen de leden in het lopende boekjaar het eerste dividend van ongeveer   1,5 miljoen euro. Hierop is het ledenregister geheel geactualiseerd, een omvangrijke klus waaraan alle leden hun medewerking gaven.

De logistieke aanpassingen met centrale distributiecentra en meerdaagse uitlevering van producten hebben zijn afronding genaderd en leveren een jaarlijkse besparing van 1 miljoen euro op.

Tijdens de algemene ledenvergadering, die op donderdag 4 februari 2021 om 19:30 – 21:00 uur digitaal plaatsvindt, zal een nadere toelichting op de cijfers en de visie voor de komende jaren worden gegeven. De leden ontvangen een uitnodiging om te kunnen deelnemen aan deze digitale bijeenkomst.

Bron: CZAV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven